Bli medlemi Enskede IK
SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
GENOM HELA LIVET
Sommarläsning: Intervju med Magdalena Eriksson
2022-06-28 11:00
Magdalena Eriksson på Enskede IP

Magdalena Eriksson från landslaget, tidigare Enskede-spelare, har varit hemma i Stockholm och hälsat på vänner och familj. Vi på kansliet passade på att boka in en liten sittning där vi pratade om säsongen som gått, livet i London och stundande EM. Magdalena, eller Magda som hon kallas, är ledig från klubblaget Chelsea FC i London där hon spelar till vardags och ska snart i väg på landslagsläger.

Läs intervjun i PDF här

 

I London bor Magda tillsammans med flickvännen Pernille Harder, som sedan säsongen 2020 är lagkompis med Magda i Chelsea. De kommer från en bra säsong i ryggen med vinst i ligan och FA-cupen, Magdas fjärde ligatitel sedan hon anslöt säsongen 2017.

 

Trots att laget vunnit det mesta den gångna säsongen har den även kantats av en del bakslag. Dels har Magda dragits med en skada och har ägnat mycket tid åt rehab men rent sportsligt så åkte också London-laget oväntat ut redan i gruppen från Champions League. ”Det var ett jättestort slag att åka ur gruppen, vi ser oss ju själva som ett finallag och har en målsättning att nå minst semifinal.” 2021 spelade Chelsea med Magda på mittbacken final ”hemma” på Ullevi men förlorade mot ett starkt Barcelona. Magda har även spelat två semifinaler varav en mot flickvännen Pernille (då i Wolfsburg) som inte heller hon har vunnit en Champions League-titel ännu.

 

Magda ser ändå tillbaka på säsongen och är nöjd över hur både hon och laget presterat.  ”Vi bestämde oss alla efter jul att vi bara ska köra på så, vann vi både ligan och FA-cupen där i maj.” Engelska ligan är klart jämnare än vissa av de andra toppligorna, något som Magda trivs med. ”Det är mer utmanade och roligt att vara en liga där det är jämt och det verkligen gäller i varenda match.” När vi pratar om Chelseas dominans rent titelmässigt så menar Magda att det absolut finns fler kliv att ta. ”Vi är dominanta men vi har ju aldrig vunnit ligan med liksom 10 poäng eller när det är flera omgångar kvar.” Sen Magda anslöt 2017 har hon vunnit ligan fyra av sina fem säsonger, hon har vunnit FA-cupen tre gånger och ligacupen två.

 

I övrigt så har livet blivit mer komplett med flickvännen Pernille på plats i London. Paret spelade tillsammans redan i Linköping där de vann Linköpings första SM-guld på sju år tillsammans. Nu är de återförenade igen efter att Pernille spelat i tyska Wolfsburg i några säsonger. ”I Linköping pratade vi bara om fotboll och var mer ’obsessed’, nu har vi blivit bättre på att säga åt varandra att sluta älta så gör eller pratar vi om något annat.” Dessutom har det blivit ännu roligare att vinna nu när de gör det tillsammans igen, säger Magda.

 

Jag frågar om det finns något negativt med att spela med flickvännen. ”Tidigare har vi kanske kunnat glädjas åt varandras segrar, om jag förlorade med Chelsea men Pernilla vann med Wolfsburg kunde jag vara glad för det.” Om de förlorar nu ska man hålla sig på behörigt avstånd. ”När vi hade åkt ur Champions League (gångna säsongen) fick vi precis juluppehåll och valde att åka bort till Mexiko i 10 dagar, jag tror det var bra för våra respektive familjer” säger Magda och skrattar.

 

Ledaren Magda

 

Säsongen 2019 blev Magda återigen lagkapten i sitt klubblag, en roll hon ofta hamnar i. Vi pratar om hur hon ser på sitt ledarskap och vilka delar hon har kommit att utveckla de senaste åren. ”I landslaget är vi väldigt homogena, alla tänker lite på samma sätt. I England är vi många olika nationaliteter och kulturer så där har jag fått hitta ett sätt att få alla att känna att de är med och drar mot ett gemensamt mål, det har varit lite utmanande.”

 

Om varför hon ständigt hamnar i ledande roller menar hon har med att hon tidigt förstod hur viktigt det var att få med sig hela gruppen och hon har format ett ledarskap som passar henne själv. ”Jag har ett modernt sätt att se på ledarskap. Jag gillar inte det här som är kanske det lite mer klassisk engelska ledarskapet där en kapten ställer sig upp och bara vrålar och säger hur dåliga alla är. Det är inte min stil, har försökt hitta min väg i det.”

 

När det gäller yngre spelare menar Magda att det är viktigt att förstå att man vinner som lag och inte ensam. Som barn var hon ofta en av de bättre men förstod tidigt att alla i laget måste prestera så bra som möjligt efter sin egen förmåga för att de som lag skulle nå längst. ”Jag tycker det är skitviktigt att förstå som ung att hur duktig man än är, kanske bäst i sin årskull, kan man inte strunta i att samarbeta med andra för då kommer man få det tufft.”

 

Relationen till Enskede

 

Förra sommaren när Magda var på Enskede IP blev det stor uppståndelse när hon besökte F09:s träning. ”Det var helt magiskt! Under coronan var jag inte hemma i Stockholm så mycket och det var kanske under det här åren som jag fick mitt riktiga genombrott. I London förstår man liksom inte riktigt det, det är ingen som känner igen mig där.”

 

Magda är fostrad i Enskede och spelade i klubben fram tills att hon var 14 år. Hon säger att hon trivdes bra och det har gett henne andra viktiga värden som hon bär med sig än i dag. ”Vi var jättemånga i min träningsgrupp och vi fick inte toppa. Vi spelade med alla och använde alla. Till slut delades laget upp och det formades ett förstalag men jag tycker att allt det sköttes på ett väldigt bra sätt. Vi fick med oss väldigt många, det var inte så många som slutade.” Jag undrar om det rimmar med hur hon själv ser på fotbollsutveckling. ”Första delen av sitt fotbollande, alltså typ 6–12 år, så är det så viktigt att utveckla en kärlek till sporten.”  Hon fortsätter… ”Så var det för oss. Det var inget snack om att vinna vi hade bara skitkul tillsammans och sen tror jag man kan bygga vidare därifrån. Blir det för tidigt med press och prestation tror jag man tappar kärleken till det.”

 

Magda säger att hennes gamla Enskede-lag, som bland andra tränades av Magdas egen pappa, absolut låg på en hög nivå men det fanns andra lag som var mer omtalade i Stockholms-området. ”I vår årskull fanns det liksom ett bästa lag i Stockholm, som då spelade i Hammarby. Det gänget gick sen till AIK och var ett toppat lag, det var dem som det snackades mest om men det hände liksom inget. Ingen av dem spelar på någon vidare hög nivå idag”, något som Magda understryker att hon tycker är tråkigt. ”Vi spelade i ett lag som absolut var väldigt duktiga men verkligen inte vann jämt och jag tror det lär en vissa andra typer av värderingar.”

 

Att Magda trivdes bra i Enskede råder det inga tvivel om, jag frågar om hon tror att hon kommer göra en come-back någon dag. ”Det kanske blir så att mina barn får spela i Enskede i framtiden… eller just det! Kanske blir den där Gå-Fotbollen för mig” säger hon med ett brett leende.

 

Magda är en riktig Enskede-ambassadör som bland annat är med och delar ut Magdalena-utmärkelsen som ges ut till en kvinnlig ledare i Enskede varje år. På Enskedes Instagram har yngre Enskede-spelare fått ställa frågor direkt till Magda som gladeligen delar med sig av sin erfarenhet. I vårt samtal så berättar hon om något som varit en nyckel för henne och som hon tycker är ett viktigt förhållningssätt till alla som vill utvecklas. ”Utveckling är att hela tiden vara nyfiken, alltid vara öppen för att lära sig nya saker. Aldrig se sig själv som färdig.” Hon fortsätter… ”Att ha hungern, lyssna på sina tränare, lyssna på sina lagkompisar och att vara öppen för det. Det tycker jag vissa lagkamrater har problem med ända upp på min nivå, folk gillar inte att bli tillsagda men jag tror man måste skifta fokus och istället tänka att den som säger något har ens bästa i sitt intresse.”

 

Landslaget och framåt

 

I juli stundar ett spännande Europamästerskap för landslaget där Magda har en gjuten plats i försvarslinjen. Sist laget spelade ett mästerskap slutade det med ett silver i Tokyo-OS efter straffläggning mot Kanada. Även om förlusten var svår att smälta berättar Magda att hon och de andra i laget är stolta över sin prestation. ”Förut när vi har tagit medaljer i mästerskap har det varit mer som att vi har parkerat bussen men i OS spelade vi riktigt bra fotboll, vi gjorde det tillsammans och alla var med på tåget. Hon fortsätter… ”I huvudet ser jag det nästan lite som ett guld, vi var värda ett guld.”

 

Och det fina spelet från OS var inte någon tillfällighet. Landslaget har sedan dess spelat ett VM-kval där man har vunnit sex av sju matcher, gjort 27 mål och endast släppt in två. ”Vi känner nog att vi aldrig har varit så här starka och haft ett så starkt självförtroende som lag.” Magda vill dock tona ned förväntningarna till EM en aning. ”Jag är typisk svensk, jag gillar inte att hypa upp oss. Jag tycker det är jättefarligt att tänka för mycket på att bara gå mot guld. Då kan man lätt glömma allt man måste göra för att ta sig dit.”

 

EM inleds för Sverige den 9 juli i Sheffield, England mot det andra topptippade lager från Sveriges grupp, Nederländerna. I gruppen finns också Schweiz och Portugal, Portugal som ersätter Ryssland i mästerskapet.  


Nyhetsarkiv
Kansliet stängt2023-12-21 09:30
Vila i frid Per Harrfors2023-11-24 15:07
Årsmöte SFC2023-10-04 13:41
Save the date2023-06-01 17:00
SFC 2023 ställs in2023-05-08 13:46
Panttävling på Ica Bea2022-11-16 16:55
Enskede-dagen 20222022-08-29 08:48
Rädda Enskede IP2022-08-26 12:34
Ordföranden har ordet2022-06-13 14:36
Förfrågan om hjälp2022-03-18 12:14
Höstcamp på Enskede IP2021-10-01 13:51
2021-08-20 10:43
Fobollslek!2021-05-10 10:41
Årsmötet 20212021-02-26 16:48
Grattis Magdalena!2020-11-25 10:01
5-årsjubileum!2020-06-11 19:06
Guldhandengalan 20202020-02-14 16:48
Hatten av för AIK2019-11-11 15:18
Juniorallsvenskan nästa2019-10-27 16:24
Fotbollsglädje!2019-08-27 15:45
Kansliet i sommar2019-07-01 12:22
EIK i din mobil!2019-06-25 11:15
Enskede F06 till VM!2019-06-10 14:07
Matchdags igen2019-06-07 14:37
EIK "The Movie"2019-06-04 13:58
Hemmamatchdags2019-05-17 16:30
Panttävlingen avgjord!2018-11-22 11:53
Spontanfotbollen 2018-192018-11-16 14:37
Dags för höstlovscamp!2018-10-04 11:54
En debut med avtryck2018-09-24 17:10
Tack till alla2018-08-24 11:37
Ta chansen...2018-07-05 13:21
Får vi ta plats?2018-05-29 14:10
Hur gör man?2018-05-14 18:19
Projektledare 20182018-05-03 14:35
Spela Gå-Fotboll!2018-02-26 13:05
Årsmötet 21 februari2018-02-22 17:55
Motioner årsmöte 20182018-02-15 13:35
Nya ledarguiden klar!2018-01-24 17:28
Ny sponsor av Enskede IK2018-01-12 15:54
Julstängt på kansliet2017-12-20 18:22
Gatt2Play och Höst5an!2017-10-30 14:25
Enskede IK vinterpaket2017-10-17 16:31
NYA LEDARPÄRMEN 20172017-09-07 20:55
Inbjudan C-diplom2017-09-06 15:34
Enskede IK i medierna2016-11-24 14:25
Höst5an cup 20162016-11-03 12:18
Ny sponsor i EIK2016-10-31 14:11
Börja spela fotboll!2016-04-05 11:41
Påsklovscamp på EIP 2016-03-04 11:24
Enskedemodellen.se2016-01-27 15:17
Tack för ett bra 2015 2016-01-02 09:51
Nominera till Styrelsen2015-10-13 20:45
Tankar om Sanktan 20162015-10-07 15:24
Junior-DM pojkar 20152015-09-24 15:12
Målvaktsträning2015-08-12 12:57
Ny på kansliet2015-05-05 14:46
 
Huvudsponsor
Partners
Officiella sponsorer
Sponsorer