Vill du börja spela fotboll? Anmäl dig här!
Vi använder Cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt.
Enskede IK
Est 1914
Damlaget

Nu närmar vi oss 900 stycken som stödjer klubben.
Lämnar du in en lottorad eller stryktips på Svenska Spel?
Vinst mot Lindö
2020-09-20 09:12
En fantastiskt vacker brittsommardag och bortamatch mot Lindö FF. Dessutom gjorde Lindös arena oss lite avundsjuka: rymliga och fräscha omklädningsrum och en perfekt konstgräsplan. Vi kanske skulle emigrera till Norrköping? Allt var upplagt för en bra match. Tyvärr har Enskede en dåliga vana att liksom vara kvar i bussen när vi möter lag efter några timmars resa från Stockholm. Så också denna gång. Inledningen var bland det virrigaste vi sett på länge, och det var ren tur att inte Lindö tog ledningen i matchen. Men närmare än en stolpträff i 11:e minuten kom man inte. Även hemmalaget var generöst att bjuda Enskede på möjligheter, men skärpan i avsluten saknades. Till slut kom ändå första målet, och det var Enskede som gjorde det. Moa snodde åt sig bollen, sprintade förbi Lindös försvar, och rundade målvakten. 0-1 efter 30 minuter. Enskede började nu dominera bollinnehavet, och hade en rad med chanser att öka ledningen, men tack vare Lindös utmärkta målvakt stod sig 0-1 i halvtid. I andra halvlek fick Enskede lite mer ordning på spelet, även om både bolltempo och precision inte riktigt var som det borde. Lindö skapade enstaka chanser, den bästa var ett kanonskott i ribbans underkant. Enskedes ledningen kändes bräcklig. Det var först i 74:e minuten vi fick pusta ut. Matilda frispelade Moa som säkert placerade in 0-2. Matchen kändes avgjord. På slutet fick Sofia Othérus debutera i division 1. Sofia är ännu en av Enskedes alla duktiga juniorer, och hon tackade för förtroendet genom att öka till 0-3 på övertid, en bollvinst i Lindös straffområde följt av ett distinkt avslut i målvaktens vänstra hörn. Trots att spelet lämnade en del övrigt att önska är vi förstås glada för tre poäng. Vi har nu två tuffa matcher kvar, mot Tyresö och Örebro. Poäng där och vi kan avancera högre än den fjärdeplats vi ligger på. Detta innebär att Enskede gör sin bästa säsong på många år, och det med en trupp med snittåldern 20 år.


Startelva: Emilia – Molly, Mathilda, Tilde, Alice – Vilma, Andrea, Matilda – Yaren, Moa, Tilda K. Avbytare: Maja, Lina, Jonna, Jenny, Sofia, Tilda H.

Slutspelat i Svenska Cupen
2020-09-15 06:55
Så var det dags för den avbrutna matchen mot Älvsjö AIK i Svenska Cupen. En märklig historia. En förlängningskvart återstod, och ställning var 2-2. Eftersom Enskede hade en spelare utvisad så kunde man förvänta sig att vi skulle ’parkera bussen’ och satsa på straffläggningen. Men tränarna valde det motsatta: satsa framåt för att avgöra under spelet. Trots en bra insats av laget lyckades inte satsningen, utan Älvsjö gjorde enda målet, efter en kontring i 7:e minuten. Det närmaste Enskede kom var en frispark i ribban av Matilda. Vi gratulerar Älvsjö till segern och önskar dem lycka till i nästa omgång av cupen.


Start-tia: Emilia – Molly, Tilde, Lina – Vilma, Andrea – Matilda, Tova, Yaren – Moa. Avbytare: Jonna, Alice

Förlust mot IFK Norrköping
2020-09-12 17:49
Vi var helt inställda på att det skulle bli en mycket tuff match mot seriens suveräner, IFK Norrköping. Redan när de gled in på Enskede IP i klubbens egen buss kändes det liksom som att vi redan spelar i olika ligor. Till sist blev det som förväntat, seger för gästerna. Matchen slutade 1-4, lite missvisande stora siffror då Enskede mycket väl hade kunnat få med sig poäng. Under en period från mitten av första halvlek och i början av andra skapade Enskede mycket huvudbry för Norrköping. Men lite oflyt gav gästerna på nytt övertaget, och när de väl hade kopplat greppet, efter en straff i 65:e minuten och sedan 1-3  några minuter senare, var det hela egentligen över. Norrköping började matchen i rasande tempo, och hade ett rejält tryck de första 20 minuterna, och det kändes som det luktade mål mest hela tiden. Men stormen bedarrade, och efterhand började Enskede få mera boll, och kom upp i flera bra anfall. I 34:e hade Enskede ett gyllene läge, efter att Matilda frispelat Tilda K. Men Norrköpings målvakt gjorde en paradräddning. Strax därefter tog istället Norrköping ledningen efter en kontring. Trots kallduschen hade Enskede spelet resten av halvleken, och i 43:e kom kvitteringen. Matilda gled in från sin högerkant, sköt, och bollen stoppades med handen av en utespelare. Moa förvaltade sedan straffen säkert, och 1-1 stod sig till paus. Enskede började andra halvlek bra, och Tilda K hade på nytt ett gyllene läge att ge Enskede ledningen, efter ett mönsteranfall där bollen gick som på ett snöre. Efterhand började dock Norrköping på nytt ta över kommandot, medan Enskede mest fick till enstaka kontringar. I 63:e var det nära att Matilda rann igenom, men hon blev fälld. Många tyckte att det borde ha blivit ännu en straff, men domaren dömde frispark, några centimeter utanför straffområdeslinjen. Frisparken blev resultatlös, och istället fick Norrköping straff några minuter senare. Emilia var nära att rädda, men kunde inte hålla den: 1-2. I 70:e minuten gick ridån ner – tyvärr efter en ren bjudning från Enskede, och sådant har man inte råd med i matcher mot topplag. Luften gick ur Enskede, och med ett par minuter kvar ökade gästerna till 1-4. Trots siffrorna ska Enskede ändå vara hyfsat nöjda med insatsen. Det är ingen skam att förlora mot Norrköping, som idag visade varför man leder serien. Norrköping har tyngd, snabbhet och teknik, och har säkert goda chanser att vinna kvalet till Elitettan. För Enskede väntar nu på måndag kväll den återstående förlängningskvarten i Svenska Cupen, efter den avbrutna matchen mot Älvsjö. Vinst där och det blir derby mot Bajen.


Startelva: Emilia – Alice, Jonna, Tilde, Lina – Jenny, Andrea, Vilma – Matilda, Moa, Tilda K. Avbytare: Maja, Malin, Mathilda, Molly, Lydia, Tova, Yaren.

Kryss i Svenska Cupen då matchen bröts
2020-09-09 07:48
Enskedes match i andra omgången av Svenska Cupen mot Älvsjö AIK kunde inte spelas på vår hemmaplan eftersom naturgräsplanen på Enskede IP drabbats av en vattenskada (ett bevattningsrör under planen har sprungit läck, och lämnats i över en vecka utan åtgärd). Samtidigt är vår konstgräsplan inte godkänd för spel eftersom linjerna lossnar, vilket gör planen farlig att spela på. Vi fick i all hast flytta till Älvsjö IP. Vid ställningen 2-2 under förlängningen slocknade belysningen, varefter matchen fick avbrytas. Vi är förstås ganska vana vid strul, men händelserna ger en bra bild av hur det är att vara ett fotbollslag i Sveriges största katastrofområde inom idrotten: Stockholms Stad.


Själva matchen var bitvis välspelad och ganska underhållande. Bägge lagen skapade mycket framåt, och målchanserna avlöste varann. I kraft av att vara ett elitettanlag var förstås Älvsjö favoriter, även om man valt att lufta spelartruppen pga det tuffa matchandet i elitettan. Älvsjö tog ledningen efter 25 minuter, ett inlägg som seglade över ett lite passivt försvar och helt ställde Emilia i målet. Lite snöpligt för Enskede som fram tills dess haft ganska bra koll på Älvsjö. Enskede repade dock mod, och kunde kvittera i 40:e minuten. En läcker lobb-pass från Tilda K gav Yaren fritt läge att rulla in 1-1. Kort in på andra halvlek tog Enskede ledningen. Yaren frispelade Moa som säkert placerade bollen i målvaktens bortre hörn. Älvsjö hade sedan ett par gyllene tillfällen att kvittera, men Emilia gjorde fina räddningar. Efter 60 minuter drabbades Enskede av en utvisning då Tilda H fick sitt andra gula kort. Bägge korten var mycket hårt dömda (av en domare som var mycket osäker och stod för en rad konstiga domslut, något som i andra halvlek skapade rätt mycket missnöje i bägge lagen). Efter utvisningen dominerade Älvsjö och så småningom kom kvitteringen: 2-2 i 81:a minuten. Även om kvitteringen var helt rättvis, så föregicks den av en solklar offside. Surt för Enskede. Som nämnts ovan bröts sedan matchen efter första kvarten av förlängningen. Det är oklart när den återstående kvarten och eventuell straffläggning ska genomföras. Som helhet är vi mycket nöjda med insatsen, även om avslutningen blev ett antiklimax. Nu laddar vi inför lördagens hemma-match mot serieledarna IFK Norrköping. Förhoppningsvis kan vi spela på vår hemmaplan...


Startelva: Emilia – Malin, Mathilda, Tilde, Lina – Jenny, Tilda H, Vilma – Tilda K, Moa, Yaren. Avbytare: Alice, Jonna, Molly, Andrea, Matilda, Tova.

Vinst 4-1 mot Boo FF
2020-09-05 17:31
Vi var inställda på en helt annan matchbild mot Boo jämfört med några av våra tidigare matcher, som mest präglats av att Enskede stångats mot lågt stående försvar. Och så blev det. Här ville bägge lagen framåt, och det bjöds på en match i publikens smak, böljande och många målchanser. Boo höll på att ta ledningen redan i 2:a minuten, men skottet studsade i ribbans överkant. Istället var det Enskede som tog ledningen när Jenny efter 4 minuter knoppade in en fint slagen hörna från Tilda H. Målet blev Jennys första av tre för dagen, lite otippat med en defensiv mittfältare som tremålsskytt. Efterhand tog Enskede över bollinnehavet, och framför allt Tilda K på vänsterkanten hade klart övertag mot sin back. Tilda kom runt gång på gång, och skapade flera farligheter. Men Boo var alls inte ofarliga, utan kom fram i flera fina lägen, och efter 18 minuter kom utdelningen. Efter en lite trasslig situation passades bollen bakåt till en framstormande Boo-spelare som tryckte till med vristen, otagbart i nättaket. Enskede fortsatte dock att dominera. Bästa läget hade Alice med ett skott i stolpen. I 23:e minuten var det igen dags för Enskede-hörna. Tilde lyrade in, och Jenny var där med pannan, denna gång med en mycket elegant skarv upp i bortre krysset. Även om målchanser inte saknades, stod sig 1-2 till paus. Andra halvlek började lite hafsigt, från bägge lagen, och det bjöds inte på lika många lägen inledningsvis. Andrea hade bästa chansen i 59:e minuten, men skottet smet strax över. Sista halvtimmen fick man känslan att Boo började tröttna något, och de började tappa sitt positionsspel. Enskede skapade flera fina målchanser, och i 67:e var det dags för Jennys tredje mål, än en gång efter hörna, men denna gång tryckte hon in bollen med foten. Och faktiskt var det bara en Boo-tå som hindrade Jenny från att bli fyramålsskytt strax därefter. I 90:e fastställde sedan Tilda K slutresultatet till 1-4, efter att ha snappat upp en boll, rundat målvakten, och rullat in bollen i öppet mål. Segern var rättvis. Enskede hade det mesta av spelet sett över hela matchen, men Boo var hela tiden farliga, så vi är mycket glada för tre poäng. Veckan som kommer är intensiv. På tisdag möter vi Elitettan-laget Älvsjö AIK i Svenska Cupen och nästa lördag tar vi emot serieledarna IFK Norrköping. Det är i nuläget oklart var dessa matcher spelas, eftersom vår hemmaplan tycks ha drabbats av en vattenskada.


Startelva: Emilia – Molly, Jonna, Tilde, Alice – Jenny, Andrea, Tilda H – Matilda, Moa, Tilda K. Avbytare: Maja, Vilma, Malin, Mathilda, Lina, Yaren, Tova

Sur förlust trots spelövertag
2020-08-30 18:57
Fotboll är som bekant inte alltid rättvist, och hemmamatchen mot Stuvsta illustrerade detta på ett för Enskede mindre roligt sätt. Stuvsta vann, 0-1, trots att Enskede dominerade matchen i stort sett hela tiden. I första halvlek hade Stuvsta stora svårigheter att komma förbi Enskedes höga press, och spelet förlades nästan hela tiden på Stuvstas planhalva. Målchanser saknades inte. Matilda hade ett par fina genombrottsförsök, men bästa chansen var en straff i 18:e minuten efter att Moa fällts. Men gästernas utmärkta målvakt Caroline Forsgren räddade. Och det var inte första räddningen hon gjorde. Med tiden växte hon ut till matchens gigant, och var den avgörande faktorn bakom Stuvstas seger. Spelövertaget i första halvlek borde förstås gett Enskede ledningen med ett par mål, men 0-0 stod sig till halvtid. Andra halvlek var lite mera böljande är den första. Enskede började bra, men hade en svacka runt kvarten in på halvleken, och Stuvsta kom upp i några anfall. På ett av dem skapade de sin egentligen enda riktigt farliga målchans, och Madde Stegius behöver bara en chans – 0-1 i 63:e minuten, efter en behärskad lobb över Emilia. Enskede blev förstås stressade av underläget, men samlade ändå ihop till en rad målchanser under slutkvarten, bland annat två klockrena frilägen, och ett där bollen spelades in snett inåt bakåt av Tilda K. Det såg öppet ut, men på något sätt lyckade Carro i Stuvsta-målet göra en dubbelräddning. I slutminuterna lyckades Moa till sist runda Carro, men rullade bollen ur snäv vinkel några millimeter utanför bortre stolpen. Det här var helt enkelt en sådan dag när det inte skulle bli något mål för Enskede. Bara att gratulera Stuvsta till tre poäng, och hoppas att Enskede hittar målet i nästa match, borta mot Boo FF.


Startelva: Emilia – Alice, Jonna, Tilde, Molly – Jenny, Andrea, Tilda H – Matilda, Moa, Tilda K. Avbytare: Maja, Malin, Yaren, Tova, Lina, Lydia, Mathilda.

Storseger mot Stureby FF
2020-08-23 13:12
Enskede fick nöjet att vara först att möta Södersnäckorna under nya namnet Stureby FF. Namnbytet speglar en ny tillvaro för Snäckorna som en sorts farmarklubb till Stureby SK (vars egentliga A-lag huserar i division 3). Nu verkade inte det nya namnet ha blivit någon tändvätska denna dag. Det blev storseger för Enskede, hela 9-1 (och då hade vi också några bollar i virket), osannolika siffror med tanke på hur svårt vi haft mot Snäckorna tidigare år. Inledningen av matchen var ganska trevande, och det tog ett tag innan Enskede hittade sitt spel. Efterhand började Enskede ta kommandot och ledningsmålet kom i 21:a minuten genom Tilda K. Stureby hade ett gyllene tillfälle att kvittera efter en hörna strax före paus, men istället kontrade Enskede och Moa gjorde 0-2.  I andra halvlek föll Stureby ihop. Enskede dominerade totalt. Stundtals var det ren uppvisning när Enskede sprang sönder ett alltmera tröttkört hemmalag. Under första kvarten ökade Enskede till 0-6, efter mål av Vilma, Andrea, och två till av Tilda K. Det hela avbröts av ett självmål i 62:a minuten, men sedan ökade målskörden igen. Jenny gjorde 1-7 (hennes första mål i Enskedetröjan), och målkalaset avrundades av Matilda, som först slog in en straff, och sedan på övertid fastställde slutresultatet till 1-9. Efter storsegern i Svenska Cupen mot Sollentuna kom en liten motreaktion i förra omgångens match mot gästande IK Tun. Vi hoppas att vi undviker detta när vi nästa söndag tar emot Stuvsta på Enskede IP.


Startelva: Emilia – Alice, Jonna, Tilde, Molly – Jenny, Andrea, Vilma – Matilda, Moa, Tilda K. Avbytare: Maja, Tova, Caisa, Mathilda, Malin, Yaren, Lydia

Kryss mot IK Tun
2020-08-16 10:07
Kanske blev det en reaktion efter Enskedes storseger i Svenska Cupen i onsdags, 8-0 mot div 1-laget Sollentuna, för Enskede kom inte alls upp i samma nivå mot gästande IK Tun. Trots en ganska stor dominans i bollinnehav hade Enskede svårt att komma förbi Tuns låga och disciplinerade försvarslinje. Matchen slutade 1-1, ett resultat som Enskede nog är mest missnöjda med, men som väl får anses rättvist. Tun spelade som väntat med en lågt stående backlinje, och satsade mest på långbollar. Enskede bollade runt, men utan att hitta några direkt farliga lägen. Första halvlek blev med andra ord chansfattig. Någon måste bryta mönstret, och det gjorde Matilda i 18:e minuten. På karaktäristiskt vis drog hon in från högerkanten, sökte läge för skott, höll igen, och hittade nytt läge – och från 20 meter smekte in bollen via målvaktens högra stolpe. Ett klassmål, och matchens största behållning. Men sen blev det inte så mycket mer. Moa hade bästa chansen, men skottet smet strax utanför. Tun hade också ett par fina lägen efter kontringar, bästa kom när Jonna gjorde en vågad glidtacklingsbrytning vid ett friläge. Tun skrek på straff, men domaren visade med händerna att Jonna tog bollen. 1-0 stod sig i paus. Andra halvlek började med att Enskede hade mycket boll, men för det mesta körde anfallen fast i Tuns backlinje, där framför allt mittbacken Emma Holm imponerade – matchens klart bästa spelare! Efter hand tappade Enskede organisationen, och Tun kom upp i allt fler kontringar. En kvittering låg i luften, och den kom i 70:e minuten. En hörna seglade förbi ett passivt Enskedeförsvar, träffade stolpen, och returen knoppades in från nära håll. Det verkade som Tun var ganska nöjda med poängen, och backade igen. Sista 10 minuterna forcerade Enskede och hade en kavalkad av målchanser, men närmare är ett skott i ribban blev det inte. Nu är det bara att ladda om inför nästa omgång, borta mot Södersnäckorna.


Startelva: Emilia – Molly, Jonna, Tilde, Alice – Jenny, Andrea, Tilda H – Vilma, Moa, Matilda. Avbytare: Maja, Malin, Mathilda, Wilma, Caisa, Tilda K, Yaren

Enskede vidare i Svenska Cupen
2020-08-13 22:57
Enskede är vidare i Svenska Cupen efter en storseger mot gästande Sollentuna. Slutresultatet blev till slut hela 8-0. Enskede fick en flygande start redan efter två minuter när Tilda H från nära håll rullade in Moas frispelning från kanten. Sollentuna hade sedan en bra chans till kvittering, ett friläge som Emilia räddade, men istället kom ganska snart ytterligare ett hemma-mål. Matilda bröt in från högerkanten och pricksköt 2-0 vid första stolpen. Elegant! Enskede dominerade nu spelet klart, och ökade till 3-0 efter 28 minuter, denna gång genom Andrea. Ett skott från distans som seglade över Sollentuna-målvakten. Strax före paus ökades ledningen till 4-0, då en Sollentuna-försvarare styrde ett inspel från kanten in i eget mål. Beklagligt nog fick matchen under en period avbrytas efter att el-ljuset slocknat (inte första gången som Enskede IP:s anställda inte lyckas ställa in timern till ljuset – pinsamt). Avbrottet skulle kanske ge gästerna en chans att samla ihop sig efter den mardrömslika inledningen – och Sollentuna fick en chans att kanske ta sig tillbaka i matchen. Forceringen från Sollentuna gav i alla fall ytterligare ett friläge, men på nytt räddar Emilia. I 66:e minuten ökar istället Enskede till 5-0 när Andrea upprepar ett liknande långskott som vid tredje målet. Sedan rullar det på. Moa ökar till 6-0 efter ett friläge, och skjuter distinkt 7-0 strax därefter. På övertid fastställer Matilda slutresultatet 8-0. Ett oväntat resultat mot ett lag i division 1, men förstås en härlig seger för Enskede, som är vidare till andra omgången av cupen. Närmast väntar IK Tun på hemmaplan på lördag, och vi hoppas att Enskede kan behålla målformen tills dess.


Startelva: Emilia – Malin, Mathilda, Tilda, Alice – Jenny, Andrea, Tilda H – Matilda, Moa, Yaren. Avbytare: Vilma, Caisa, Wilma, Amanda, Lydia, Ella, Sofia

Kommande matcher
Spelade matcher
Lör 19/9 14:00
0 - 3  
Lör 12/9 14:00
1 - 4  
Tis 8/9 20:00
2 - 3  
Lör 5/9 13:00
1 - 4  
Sön 30/8 16:00
0 - 1  
Fre 28/8 20:00
6 - 0  
Kommande aktiviteter
Match, Tyresövallen 1, 26/09 14:00
Match, Enskede IP 2, 26/09 16:00
Träning, EIP1, 28/09 18:50
Träning, EIP1, 29/09 18:50
Träning, EIP1, 01/10 18:50
Match, Enskede IP 1, 04/10 14:00
Nyheter från föreningen