Vill du börja spela fotboll? Anmäl dig här!
Vi använder Cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt.
Enskede IK
Est 1914
Flickor 05

Enskede IK Dam J
2020 är vi en del av Enskede IKs juniorverksamhet. Hos oss får du en gedigen fotbollsutbildning med goda möjligheter till spel på absolut högsta nivån för 15-åringar samt även med äldre. Utöver det är steget till damlaget för dig som verkligen satsar rimligt stort. 

2020 spelar vi i division 1 och 2 för 15-åringar med den egna truppen samt har en rad roliga cuper inplanerade, både fotboll och futsal. Så klart gäller Gothia som sommarens stora höjdpunkt! 

Syftet med vår verksamhet är att lägga grunden till ett livslångt intresse för fotboll. Laget drivs av välutbildade och engagerade tränare. 

Vill du provträna med oss? Hör av dig till vår lagledare Micke Dorch på tel: 0703883282 eller mail mikael@dorch.se för att få mer information! 

Följ oss gärna på Instagram =  @enskedeik_damj 
Referat: Täby FK - Enskede Idrottsklubb
Enskede Dam J vidare till semi-final i Ersans Pokal!
2020-04-30 18:07

Kvartsfinalen i Ersans Pokal mot Täby FK startade i ett rasande tempo med hög och intensiv press från motståndarna. Vi hade svårt att hitta rätt i våra uppspel och det tar bara 9 minuter så ligger vi under med 0-2 efter en korrekt dömd straff och ett bra djupledsspel från Täby där de löper igenom vår backlinje och hittar en fri spelare på bortre stolpen som inte gör något misstag. 

Spelet jämnar ut sig ju längre halvleken pågår och vi hittar tillbaka in i matchen genom en bra individuell prestation av Vera. I ett trängt läge i duell med två backar får hon iväg ett skott som (lite turligt) letar sig in mellan målvaktens ben och sakta glider in över mållinjen. 1-2. Vi får till ett gäng vassa lägen sista 10 minuterna bla via ett hårt skott av Ebba N på en lös boll efter en hörna som målvakten (eller om det vara en utespelare) gör en bra räddning på. 

Inför andra halvlek är vi stolta över att vi har kommit tillbaka in i matchen både prestations- och målmässigt trots en riktigt tuff inledning. Tjejerna var dock inte 100% nöjda. Spelarna diskuterar intensivt i halvlek kring saker som kan bli ännu bättre. De ville få till mer djupledsspel i vinkel då tjejerna själva kände att vi var för raka och hade svårt att nå våra egna bollar. Tjejerna ville även få upp tävlingsnivån ytterligare och kommunicera mer med varandra i syfte att spela ännu mer som ett lag. Jag och Sofia Hammarlund (ass. tränare) kunde inte annat än nicka och hålla med. Riktigt bra analys av tjejerna själva!

 

Andra halvlek börjar i samma höga tempo men den här gången hade vi också fått upp ångan. Upplevelsen är att vi vinner fler och fler bollar högre upp i banan och det dröjer inte länge innan Belize hittar igenom på vänsterkanten och skjuter ett distinkt skott i mål tätt vid målvaktens högra stolpe. 2-2. Vi står nu upp mycket bättre även i vår backlinje och med Ella i målet så klarar vi av de lägen som uppstår från motståndarna. 
Våra uppspel och vår press är bättre nu vilket gör att vi kommer framåt med fler spelare i vårt anfallsspel och får också till bättre (vinklade) djupledsbollar. 
Fatim gör en av sina patenterade genombrott och kommer helt fri mot målvakt men får inte helt till avslutet. En tilltrasslad situation i straffområdet lite senare leder till att Vera blir fälld och domaren blåser straff. Kliniskt avslut av Ebba Lilja som placerar den lågt vid målvaktens högre stolpe. 3-2. 

Bara minuterna senare kommer vi än en gång på genombrott efter att ha återerövrat bollen högt upp på plan. Fint samspel mellan våra forwards där bollen når fram till Molly som gör ett bra lågt avslut precis under målvaktens armar när hon kastar sig för att rädda. 4-2. 

Sista delen av matchen blir en kamp mellan två bra lag med jämnt spel och tuffa kamper i en match som hade kunnat sluta hursomhelst, men där vi är otroligt stolta över den moral vi visar genom att bita ihop, istället för att bryta ihop efter de inledande 10 minuterna.

 

Härligt med en tävlingsmatch mitt i veckan mot väldigt bra och juste motstånd. 

Tack Täby FK och domaren.

 

Andreas (ass. tränare Enskede Dam J)


Håkan, ny tränare i Dam J
2020-01-26 17:09

Hej

Från den 1 januari i år är jag ny huvudtränare i Enskede IK Dam J. 
Jag bildar ett team tillsammans med de övriga tränarna.
Jag har en livslångt relation till fotbollen. Som barn i en mycket engagerad fotbollsfamilj och som spelare och tränare på såväl professionell nivå som med barn och ungdom, så fotboll i blodet kan man säga. Jag jobbar till vardags heltid med fotboll som utvecklingschef på Stockholms fotbollsförbund.
 
Jag har genom åren genomgått samtliga tränarutbildningar i SvFF:s regi och 2009 fick jag min UEFA PRO licens som tränare vilket är ett yrkesbevis.
Jag har varit allsvensk tränare på damsidan under några år och på herrsidan har jag tränat ett antal lag på semiprofessionell nivå, bl.a. Enskede IK.
Jag slutade mitt aktiva tränarskap 2015 och började jobba som sportchef i Enskede IK, vilket ledde mig till Stockholms Fotbollförbund där jag är nu. Så det blir lite comeback till Enskede IK för mig nu kan man säga, vilket ska bli kul. 

Spelarutbildning och utveckling för alla oavsett färdigheter är i fokus och att öppna upp ett elitförberedande spår för de spelare som har ambition.


 
Mvh. Håkan Pontén, StFF.

Vill du spela i Enskedetröjan 2020?
2019-09-22 13:40

Vill du ta nästa steg i din fotbollskarriär? 


2020 kliver vi in i Enskede IK:s juniorsektion och du som är ambitiös, träningsvillig och redan kommit en bit i din fotbollsutbildning erbjuds bra förutsättningar för att nå din fulla potential! 

Eller vad sägs om seriespel i högsta serien för 15-åringar, rotationsträning och matchspel med våra duktiga DamU som i sin tur har nära samarbete med damlaget. Damlaget spelar division 1 vilket för många unga spelare är ett perfekt avstamp in i seniorfotboll.


Förutom stimulerande träningar med välutbildade tränare och matchspel på hög nivå erbjuder vi en fotbollsutbildning som inkluderar helheten med såväl fotbollsteori, kostlära och videoanalys som individuell spelarutveckling i form av positionsbaserad träning och individuell teknikträning i samarbete med Goeras Football Education @goeras 🔥⚽️💃


Vill du veta mer och/eller komma och provträna? Hör av dig till Mikael Dorch på tel 0703883282 eller mail mikael@dorch.se 🙌🏻

Referat: Enskede IK Gul - Tyresö FF Gul
Härliga tre poäng på fredagskvällen!
2019-05-18 18:52
Vi har varit snubblande nära under de inledande matherna i division 1 i år. Men efter de tre första har vi varje gång fått gå hem med 0 eller 1 poäng. Denna fredagskväll möter vi inga mindre än Tyresö FF. Fjolårets vinnare av division 1. Ingen lätt uppgift med andra ord.

Uppvärmingen är sådär. Eller helt ärligt är den riktigt loj. Vi ledare tänker att "jaha, nu kommer det stå 0-6 till Tyresö redan efter första perioden..". Tjejerna själva verkar dock vilja något annat. De går ut och tar tag i matchen från minut ett. Vi gör en klart bättre första period än Tyresö och kommer till några vassa chanser. Tyresö får igång sitt spel ju längre perioden löper och kommer även de på några halvchanser och en jättechans där Isa visar riktiga målvaktskvaliteter med en jätteräddning!

Vi har 0-0 i paus och är riktigt nöjda med oss själva och första perioden. Samtidigt är vi också lite inställda på att Tyresö kommer lyfta sig. De kan ha underskattat oss, sådant händer ju rätt ofta i fotboll. Vi bestämmer oss för att fortsätta ösa på i högt tempo då vi märker att vi är generellt snabbare över planen. 

I andra perioden har Tyresö helt klart hämtat upp sig och vi känner igen deras skönspel mycket väl. Efter en bra period av dem kommer vi helt ur balans och de kan sätta in 0-1. Vi sliter vidare men har svårare nu än i första perioden att komma loss ordentligt. En frisparkssituation uppstår strax över halva plan och Ebba lyfter in den. Målvakten räddar via stolpen och Sis kommer inlöpandes och stänker in returen. Riktigt skönt att få gå till paus med 1-1.

I paus pratar vi lite om att ta tag i matchen igen. Våga lite mer i anfall, stänga mitten i försvaret (återigen) och jobba för varandra. En del individuella instruktioner delas ut. 

Från vårt håll ser det ut som att vi har fördel i matchen igen i tredje perioden. Spelet är dock väldigt jämnt och vid nåt tillfälle säger Henke på bänken "skulle inte förvåna mig om det här är en sån match där det kommer ett skitmål precis i slutet". Nåväl, ett skitmål var det inte direkt. Med bara nån minut kvar sätter Isa igång bollen på Engla som hittar en vacker djupledsboll till Simona som löper sig fri och sätter ett riktigt klassavslut i nät! Tyresö som gjort en bra match även de fick idag känna på skitmålets sura smak och vi segerns sötma!

När vi summerar matchen är spelet jämnt och bollinnehavet ungefär likvärdigt. Vi är lite snabbare, Tyresö mer samspelta. Vi har dock klart fler kvalificerade målchanser och det känns i efterhand som helt rättvist att vi kommer undan med uddamålet idag! Härligt med tre poäng i division 1!! Vi krigar vidare i botten av ettan just nu men vi känner att vi har nåt riktigt bra på gång.
Referat: Enskede IK Vit - Örby IS Röd
Kamp om mitten
2019-05-12 19:27
Det är match mot Örby igen, denna gång i division 2D. Vi har gått hem och gjort vår läxa sedan flertalet matcher tillbaka. Vårt stora problem - att stänga mitten. Alldeles för många lag på sista tiden har sårat oss hårt via mittplan, särskilt Örby förra helgen då vi åkte på sura 6-0 i baken.

Vi kliver ut mot Örby idag och gör ett hårt jobb för att nöta ner Örbys innermittfältsspel och vi gör det i perioder riktigt riktigt bra. Periodvis går vi ner i intensitet och släpper in dem och då går det undan å andra sidan. Vi öppnar första perioden något stressat och har svårt att hålla i bollen. Presspelet fungerar däremot till stora delar bra över hela planen och Örby lyckas inte komma till så många chanser ändå, trots ett större bollinnehav. Vi håller dem tillbaka och de får skjuta några skott på tillbakarull som sticker både snett och högt. Efter ett tag börjar vi kunna rulla boll bättre och kommer framåt i plan, dock inte hela vägen fram och när första perioden är spelad har vi i princip inte haft ett enda avslut på mål.

Vi är dock nöjda i paus! Vi har gjort det vi sagt att vi ska i försvaret och det ger energi när vi konstaterar att det fungerar bra det vi gör!

I andra perioden har vi ännu lite mer tålamod med bollen men det brister en hel del i beslutsfattandet många gånger. Vi glömmer bort att vända spelet och vi kastar bort en hel del bollar när vi får panik efter att ha lockat upp Örby i väldigt hög press. Vi orkar inte riktigt stänga mitten lika bra i denna period och strax efter att vi haft skott på mål kontrar Örby och vi hänger inte med. De slår in 0-1 vilket sett till matchen är rättvist även om det i stunden känns surt eftersom vi precis haft momentum. Vi går dock inte ner oss utan fortsätter lira boll och hittar fina kombinationer. Vi får en frispark vid mittplan som Lilly vackert lyfter in till Fialisa som smugit sig in i fart och hittar stolpe in till 1-1! Grattis till första målet i Enskedetröjan Fialisa, det dröjde inte länge!

Nöjda med 1-1 i paus ska vi nu fortsätta orka i sista perioden. Spelare är lite (eller mycket) trötta och det kommer bli mycket ren vilja i sista perioden om vi ska ro hem detta. 

I tredje perioden öppnar vi väldigt bra och rullar boll fint och lyckas återigen stänga ner Örbys mittfältsspel. Vera som för dagen spelar forward har börjat hitta rätt löpningar och utmanar gång på gång in bakom Örbys backlinje och ganska tidigt i perioden sätter hon in 2-1-bollen efter fint uppspel hela vägen från backlinjen! Riktigt härlig känsla! Tyvärr så kommer nerverna in efter det. En klassiker för ett rätt nytt lag som törstar efter "viktiga" segrar. Tankar som "tänk om vi vinner nu?" dyker upp i huvudet och många spelare fryser till ute på planen. Nerver i kombination med att vi inte riktigt har orken mot ett så bra lag som Örby gör att de får komma in i matchen igen. Både 2-2 och tyvärr även 2-3 (som luktade lite offside?) kom precis i slutminutrarna. 

Efter matchen ser vi till den utveckling vi ändå har! Så kul att se så mycket offervilja för sina nya kompisar så man går ut och kör stenhårt fast man är riktigt riktigt trött i benen och huvudet. Också kul att se hur snabbt instruktioner omsätts på planen och den upphämtning vi gör i relation till förra mötets totala ras. Nu fortsätter vi se framåt och inser att ska vi orka division 2 framöver behöver vi höja tempot ett par snäpp till på träning!
Referat: Enskede IK Röd - Djurgårdens IF FF 2
Fina prestationer mot ett DIF som dominerar på hörnor
2019-05-11 19:44
Pressansvarige kommer till andra perioden och får höra att det står 0-2. I andra perioden spelar vi ett tätt och tydligt försvarsspel och Djurgården har svårt att komma till lägen. De skjuter mycket och ofta, fast långt utifrån. Vi har ett fint spel från målvakt och vidare upp till mittfält men där får vi sedan problem. Vi fyller inte riktigt på och tappar därför spelet strax över halva plan gång på gång. I slutet av perioden hittar vi lite kombinationer, bland annat ett par riktigt fina överlapp av Penny och några väggspel mellan Foppa och Mickis. 

I pausvilan inför tredje står det fortfarande 0-2. Vi är nöjda med försvarsspelet men påtalar att löpningarna är otroligt viktigt om vi ska kunna göra mål.

Tredje perioden blir riktig målfest (om man räknar in båda lagens mål). Vi börjar med att ganska tidigt hitta fram till Jenny som sliter och får med sig bollen förbi ett par av Djurgårdens spelare innan hon slår in den. Den passerar både en Djurgårsspelare och en av våra som båda styr bollen lite och den kommer fram till Monica som får ett perfekt läge. Hon trycker till och det finns ingenting målvakten kan göra. Reducerat till 1-2! Tyvärr får DIF en hörna kort senare och utökar sin ledning till 1-3. En stund senare får de till ännu en fin hörna och kan utöka ännu mer. Vi biter ihop och kommer in i matchen igen. Elvis vinner boll långt ner i banan och hittar Foppa (som spelar forward tillfälligt) med en fin höjdboll med snö. Foppa läser spelet mästerligt och löper in i ytan som DIFs backar tappat bevakning på. Foppa får 30 meter helt själv med målvakten och placerar bollen snyggt längs backen i bortre. 2-4 och vi känner att vi är med i matchen igen! Så kommer ytterligare en hörna för DIF.. De gör sitt fjärde hörnmål för dagen och det är bara konstatera att där är vi alldeles för bleka i försvarsspelet. 2-5 noterar slutresultatet men vi gläds åt att vi lyfter oss spelmässigt från vecka till vecka! Vi har spelare på planen som vågar dribbla och som vill spela bollen och ingen bryter ihop när siffrorna går emot. Riktigt kul att se! Vi kämpar vidare med lite högre intensitet på träningarna och kommer tillbaka starkare nästa helg.
Referat: Hammarby IF FF 1 - Enskede IK Gul
Jämn drabbning på Söder!
2019-05-11 19:17
Idag spelade vi en riktigt rolig match mot Hammarby Akademi. Ett något ofokuserat Enskedegäng samlas men hinner hitta nivån strax innan matchstart. Första perioden går i grönvitt tecken. Vi är ordentligt tillbakapressade och har svårt med det fysiska spelet. Vi fattar en del tokiga beslut och får inte riktigt igenom spelet. Vi håller trots detta tätt bakåt och Bajen får kämpa för att komma till vassa chanser. Dock inte helt oväntat kommer deras första mål när vi har dålig kommunikation på en hörna. Ett snyggt självmål rätt upp i nättaket, sånt som händer. Strax innan paus sätter de dessutom tvåan.

I pausvilan är vi beslutsamma, vi ska vända detta! Vi pratar om att arbeta mer ambitiöst och för varandra i pressen och vara snabbare när vi läser Bajens passningar. Så blir det också. I andra perioden är det ett helt annat Enskede som kliver ut på planen. Matchbilden är omvänd. Vi får igenom vårt spel och hotar gång på gång i djupled. Hammarby har några halvchanser och nån riktigt vass hörna men i övrigt är vi ohotade. En bit in på andra perioden lyckas Simona krångla sig fram till ett avslut med vänstern som trots att det inte var så hårt kom som en chock för Bajens målvakt som inte hann förflytta sig och vi har reducerat till 2-1! Vi fortsätter tugga och vinner boll gång på gång och spelar oss igenom Bajens försvar på ett väldigt föredömligt sätt. Vi kvitterar till 2-2 efter fint spel som avslutas med en kylig prestation av Sifora! Nu är det medvind och för oss riktigt synd att pausvilan dyker upp.

Vi hamnar lite i ett läge att vi "bara ska spela hem detta nu". Andra perioden kändes kanske lite för bra. I sista perioden spelar vi väldigt jämt med Bajen. Inget av lagen övertygar, inget av lagen underpresterar. Det är tydligt att båda lagen har hittat svagheter i det andra laget. Vi straffar Bajen i ytor de släpper och likaså svarar de tillbaka. Det blir Hammarby som drar längsta stråt när de hittar igenom två lagdelar hos oss och deras snabba forward får komma helt fri med Isa. Ingen lätt uppgift och när vi nu tappat till 3-2 har vi svårt att hitta tillbaka till energin vi hade när kvitteringsmålet kom. Vi glömmer bort att låta bollen göra jobbet och börjar kladda för mycket med bollen och faller tillbaka i att fatta lite tokiga beslut. Det vi däremot gör bra är att fortsätta slita hårt i försvaret och precis det sista som händer är en otroligt bra slagen frispark som Simona och Sandahl löper in på. Bajens målvakt gör en hejdlös räddning och vi ser surt hur vår kvittering till 3-3 försvinner mitt under näsan.

Otroligt rolig utveckling har vi i laget just nu! Många nya spelare som lär känna varandras styrkor och svagheter. Idag fick vi se en försmak på hur det kommer att se ut framöver när vi levererar på riktigt hög nivå. Vi är inte där än att vi kan göra det en hel match, men det kommer. Vi tar med oss att vi behöver bli ännu bättre på att stänga mitten och släppa bollen i tid. Tack Bajen för en riktigt rolig match! 
Referat: Enskede IK Vit - Stuvsta IF 1
Löpvilliga Enskedetjejer
2019-05-06 21:16
Pressanansvarige var inte på matchen. Det var däremot fotografen så denna match refereras bäst i filmen ovan! Mycket nöje!
Referat: Älvsjö AIK - Enskede Idrottsklubb
En match med högt underhållningsvärde!
2019-05-05 12:33
Coach Arne blir intervjuad innan match av 2st spelare i Solberga BK F2011(?)
Älvsjö har bjudit in till träningsmatch i 11mot11 på Solberga BP! Det är förhållandevis bra väder och munter stämning i truppen. Matchen blir spännande rolig på många sätt. 11mot11 är stort. Jättestort! Vi får problem att täcka ytor bakåt och hamnar ganska snabbt i 4-0-underläge. Ingen drömstart precis men vi tuggar på och äter oss in i matchen. Det visar sig att planen är stor även för Älvsjö och även vi kan hitta luckor framåt. 4-1 kommer på ett fint inlägg från Jenny som Simona slår in. 4-2 är en härlig soloprestation från Sifora som vinner mark ute på vänsterkanten och dribblar ett antal spelare inklusive målvakten och in i mål! 4-3 kommer via ett härligt avslut från Simona på passning av Sifora. Kvitteringsmålet sitter vackert i bortre krysset på Rådeströms avslut fint assisterad av Rania. Vi tar ledningen genom grymt slit från Liv som slår in sin egen retur. Därefter vaknar Älvsjö upp igen efter att ha varit tillbakapressade och hittar fram till både 5-5 och 6-5. Vi får in en kvittering igen på Ranias avslut efter grymt fint förarbete av Rådeström på vänsterkanten. Vi tar även ledningen igen med 6-7 efter fint insticksspel av Simona till Sifora. Efter det tappar vi igen 2 bollar bakåt och får erkänna oss besegrade med 8-7 efter en intensiv och rolig match som kunde slutat hur som helst!

Tack Älvsjö för att vi fick komma och spela mot er!