Vill du börja spela fotboll? Anmäl dig här!
Vi använder Cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt.

Enskede IK Dam J
2020 är vi en del av Enskede IKs juniorverksamhet. Hos oss får du en gedigen fotbollsutbildning med goda möjligheter till spel på absolut högsta nivån för 15-åringar samt även med äldre. Utöver det är steget till damlaget för dig som verkligen satsar rimligt stort. 

2020 spelar vi i division 1 och 2 för 15-åringar med den egna truppen samt har en rad roliga cuper inplanerade, både fotboll och futsal. Så klart gäller Gothia som sommarens stora höjdpunkt! 

Syftet med vår verksamhet är att lägga grunden till ett livslångt intresse för fotboll. Laget drivs av välutbildade och engagerade tränare. 

Vill du provträna med oss? Hör av dig till vår lagledare Micke Dorch på tel: 0703883282 eller mail mikael@dorch.se för att få mer information! 

Följ oss gärna på Instagram -> @enskedeikf05 
Håkan, ny tränare i Dam J
2020-01-26 17:09

Hej

Från den 1 januari i år är jag ny huvudtränare i Enskede IK Dam J. 
Jag bildar ett team tillsammans med de övriga tränarna.
Jag har en livslångt relation till fotbollen. Som barn i en mycket engagerad fotbollsfamilj och som spelare och tränare på såväl professionell nivå som med barn och ungdom, så fotboll i blodet kan man säga. Jag jobbar till vardags heltid med fotboll som utvecklingschef på Stockholms fotbollsförbund.
 
Jag har genom åren genomgått samtliga tränarutbildningar i SvFF:s regi och 2009 fick jag min UEFA PRO licens som tränare vilket är ett yrkesbevis.
Jag har varit allsvensk tränare på damsidan under några år och på herrsidan har jag tränat ett antal lag på semiprofessionell nivå, bl.a. Enskede IK.
Jag slutade mitt aktiva tränarskap 2015 och började jobba som sportchef i Enskede IK, vilket ledde mig till Stockholms Fotbollförbund där jag är nu. Så det blir lite comeback till Enskede IK för mig nu kan man säga, vilket ska bli kul. 

Spelarutbildning och utveckling för alla oavsett färdigheter är i fokus och att öppna upp ett elitförberedande spår för de spelare som har ambition.


 
Mvh. Håkan Pontén, StFF.

Vill du spela i Enskedetröjan 2020?
2019-09-22 13:40

Vill du ta nästa steg i din fotbollskarriär? 


2020 kliver vi in i Enskede IK:s juniorsektion och du som är ambitiös, träningsvillig och redan kommit en bit i din fotbollsutbildning erbjuds bra förutsättningar för att nå din fulla potential! 

Eller vad sägs om seriespel i högsta serien för 15-åringar, rotationsträning och matchspel med våra duktiga DamU som i sin tur har nära samarbete med damlaget. Damlaget spelar division 1 vilket för många unga spelare är ett perfekt avstamp in i seniorfotboll.


Förutom stimulerande träningar med välutbildade tränare och matchspel på hög nivå erbjuder vi en fotbollsutbildning som inkluderar helheten med såväl fotbollsteori, kostlära och videoanalys som individuell spelarutveckling i form av positionsbaserad träning och individuell teknikträning i samarbete med Goeras Football Education @goeras 🔥⚽️💃


Vill du veta mer och/eller komma och provträna? Hör av dig till Mikael Dorch på tel 0703883282 eller mail mikael@dorch.se 🙌🏻

Referat: Hammarby IF FF 2 - Enskede IK Svart
Underskattning i världsklass på ett snöigt Söder
2019-05-18 19:43
Det är sol och blåst och träden sprider sina frön i vinden. Det ser ut som att det snöar fast det är 20 plus. Vi möter laget som har minus 55 i målskillnad. Det här tar vi lätt. Tänkte vi, och sen gjorde vi inte det.

Vi öppnar i rasande dåligt tempo. Ingen inställning och ingen glädje syns till på planen. Spelare för spelare finns det så klart vilja. I perioder kämpar samtliga på riktigt bra. Tyvärr sammanfaller dessa perioder aldrig med när någon annan är inne i "sin period". Hammarby är både etta, två och trea på bollarna. De vinner de flesta närkamperna och löpduellerna.

I period två och tre spelar vi upp oss successivt men vi hittar aldrig riktigt in i matchen. Vi gör tre mål framåt men släpper samtidigt in tre mål bakåt. Kryss i protokollet och vi får helt enkelt bara dra ett streck över denna match. Finns ingen större anledning att analysera sönder den. Är det inte kul att spela då blir inte spelet bra heller. Vi får rycka upp oss och spela bättre i returen helt enkelt!
Referat: Enskede IK Gul - Tyresö FF Gul
Härliga tre poäng på fredagskvällen!
2019-05-18 18:52
Vi har varit snubblande nära under de inledande matherna i division 1 i år. Men efter de tre första har vi varje gång fått gå hem med 0 eller 1 poäng. Denna fredagskväll möter vi inga mindre än Tyresö FF. Fjolårets vinnare av division 1. Ingen lätt uppgift med andra ord.

Uppvärmingen är sådär. Eller helt ärligt är den riktigt loj. Vi ledare tänker att "jaha, nu kommer det stå 0-6 till Tyresö redan efter första perioden..". Tjejerna själva verkar dock vilja något annat. De går ut och tar tag i matchen från minut ett. Vi gör en klart bättre första period än Tyresö och kommer till några vassa chanser. Tyresö får igång sitt spel ju längre perioden löper och kommer även de på några halvchanser och en jättechans där Isa visar riktiga målvaktskvaliteter med en jätteräddning!

Vi har 0-0 i paus och är riktigt nöjda med oss själva och första perioden. Samtidigt är vi också lite inställda på att Tyresö kommer lyfta sig. De kan ha underskattat oss, sådant händer ju rätt ofta i fotboll. Vi bestämmer oss för att fortsätta ösa på i högt tempo då vi märker att vi är generellt snabbare över planen. 

I andra perioden har Tyresö helt klart hämtat upp sig och vi känner igen deras skönspel mycket väl. Efter en bra period av dem kommer vi helt ur balans och de kan sätta in 0-1. Vi sliter vidare men har svårare nu än i första perioden att komma loss ordentligt. En frisparkssituation uppstår strax över halva plan och Ebba lyfter in den. Målvakten räddar via stolpen och Sis kommer inlöpandes och stänker in returen. Riktigt skönt att få gå till paus med 1-1.

I paus pratar vi lite om att ta tag i matchen igen. Våga lite mer i anfall, stänga mitten i försvaret (återigen) och jobba för varandra. En del individuella instruktioner delas ut. 

Från vårt håll ser det ut som att vi har fördel i matchen igen i tredje perioden. Spelet är dock väldigt jämnt och vid nåt tillfälle säger Henke på bänken "skulle inte förvåna mig om det här är en sån match där det kommer ett skitmål precis i slutet". Nåväl, ett skitmål var det inte direkt. Med bara nån minut kvar sätter Isa igång bollen på Engla som hittar en vacker djupledsboll till Simona som löper sig fri och sätter ett riktigt klassavslut i nät! Tyresö som gjort en bra match även de fick idag känna på skitmålets sura smak och vi segerns sötma!

När vi summerar matchen är spelet jämnt och bollinnehavet ungefär likvärdigt. Vi är lite snabbare, Tyresö mer samspelta. Vi har dock klart fler kvalificerade målchanser och det känns i efterhand som helt rättvist att vi kommer undan med uddamålet idag! Härligt med tre poäng i division 1!! Vi krigar vidare i botten av ettan just nu men vi känner att vi har nåt riktigt bra på gång.
Referat: Enskede IK Vit - Örby IS Röd
Kamp om mitten
2019-05-12 19:27
Det är match mot Örby igen, denna gång i division 2D. Vi har gått hem och gjort vår läxa sedan flertalet matcher tillbaka. Vårt stora problem - att stänga mitten. Alldeles för många lag på sista tiden har sårat oss hårt via mittplan, särskilt Örby förra helgen då vi åkte på sura 6-0 i baken.

Vi kliver ut mot Örby idag och gör ett hårt jobb för att nöta ner Örbys innermittfältsspel och vi gör det i perioder riktigt riktigt bra. Periodvis går vi ner i intensitet och släpper in dem och då går det undan å andra sidan. Vi öppnar första perioden något stressat och har svårt att hålla i bollen. Presspelet fungerar däremot till stora delar bra över hela planen och Örby lyckas inte komma till så många chanser ändå, trots ett större bollinnehav. Vi håller dem tillbaka och de får skjuta några skott på tillbakarull som sticker både snett och högt. Efter ett tag börjar vi kunna rulla boll bättre och kommer framåt i plan, dock inte hela vägen fram och när första perioden är spelad har vi i princip inte haft ett enda avslut på mål.

Vi är dock nöjda i paus! Vi har gjort det vi sagt att vi ska i försvaret och det ger energi när vi konstaterar att det fungerar bra det vi gör!

I andra perioden har vi ännu lite mer tålamod med bollen men det brister en hel del i beslutsfattandet många gånger. Vi glömmer bort att vända spelet och vi kastar bort en hel del bollar när vi får panik efter att ha lockat upp Örby i väldigt hög press. Vi orkar inte riktigt stänga mitten lika bra i denna period och strax efter att vi haft skott på mål kontrar Örby och vi hänger inte med. De slår in 0-1 vilket sett till matchen är rättvist även om det i stunden känns surt eftersom vi precis haft momentum. Vi går dock inte ner oss utan fortsätter lira boll och hittar fina kombinationer. Vi får en frispark vid mittplan som Lilly vackert lyfter in till Fialisa som smugit sig in i fart och hittar stolpe in till 1-1! Grattis till första målet i Enskedetröjan Fialisa, det dröjde inte länge!

Nöjda med 1-1 i paus ska vi nu fortsätta orka i sista perioden. Spelare är lite (eller mycket) trötta och det kommer bli mycket ren vilja i sista perioden om vi ska ro hem detta. 

I tredje perioden öppnar vi väldigt bra och rullar boll fint och lyckas återigen stänga ner Örbys mittfältsspel. Vera som för dagen spelar forward har börjat hitta rätt löpningar och utmanar gång på gång in bakom Örbys backlinje och ganska tidigt i perioden sätter hon in 2-1-bollen efter fint uppspel hela vägen från backlinjen! Riktigt härlig känsla! Tyvärr så kommer nerverna in efter det. En klassiker för ett rätt nytt lag som törstar efter "viktiga" segrar. Tankar som "tänk om vi vinner nu?" dyker upp i huvudet och många spelare fryser till ute på planen. Nerver i kombination med att vi inte riktigt har orken mot ett så bra lag som Örby gör att de får komma in i matchen igen. Både 2-2 och tyvärr även 2-3 (som luktade lite offside?) kom precis i slutminutrarna. 

Efter matchen ser vi till den utveckling vi ändå har! Så kul att se så mycket offervilja för sina nya kompisar så man går ut och kör stenhårt fast man är riktigt riktigt trött i benen och huvudet. Också kul att se hur snabbt instruktioner omsätts på planen och den upphämtning vi gör i relation till förra mötets totala ras. Nu fortsätter vi se framåt och inser att ska vi orka division 2 framöver behöver vi höja tempot ett par snäpp till på träning!
Referat: Enskede IK Röd - Djurgårdens IF FF 2
Fina prestationer mot ett DIF som dominerar på hörnor
2019-05-11 19:44
Pressansvarige kommer till andra perioden och får höra att det står 0-2. I andra perioden spelar vi ett tätt och tydligt försvarsspel och Djurgården har svårt att komma till lägen. De skjuter mycket och ofta, fast långt utifrån. Vi har ett fint spel från målvakt och vidare upp till mittfält men där får vi sedan problem. Vi fyller inte riktigt på och tappar därför spelet strax över halva plan gång på gång. I slutet av perioden hittar vi lite kombinationer, bland annat ett par riktigt fina överlapp av Penny och några väggspel mellan Foppa och Mickis. 

I pausvilan inför tredje står det fortfarande 0-2. Vi är nöjda med försvarsspelet men påtalar att löpningarna är otroligt viktigt om vi ska kunna göra mål.

Tredje perioden blir riktig målfest (om man räknar in båda lagens mål). Vi börjar med att ganska tidigt hitta fram till Jenny som sliter och får med sig bollen förbi ett par av Djurgårdens spelare innan hon slår in den. Den passerar både en Djurgårsspelare och en av våra som båda styr bollen lite och den kommer fram till Monica som får ett perfekt läge. Hon trycker till och det finns ingenting målvakten kan göra. Reducerat till 1-2! Tyvärr får DIF en hörna kort senare och utökar sin ledning till 1-3. En stund senare får de till ännu en fin hörna och kan utöka ännu mer. Vi biter ihop och kommer in i matchen igen. Elvis vinner boll långt ner i banan och hittar Foppa (som spelar forward tillfälligt) med en fin höjdboll med snö. Foppa läser spelet mästerligt och löper in i ytan som DIFs backar tappat bevakning på. Foppa får 30 meter helt själv med målvakten och placerar bollen snyggt längs backen i bortre. 2-4 och vi känner att vi är med i matchen igen! Så kommer ytterligare en hörna för DIF.. De gör sitt fjärde hörnmål för dagen och det är bara konstatera att där är vi alldeles för bleka i försvarsspelet. 2-5 noterar slutresultatet men vi gläds åt att vi lyfter oss spelmässigt från vecka till vecka! Vi har spelare på planen som vågar dribbla och som vill spela bollen och ingen bryter ihop när siffrorna går emot. Riktigt kul att se! Vi kämpar vidare med lite högre intensitet på träningarna och kommer tillbaka starkare nästa helg.
Referat: Hammarby IF FF 1 - Enskede IK Gul
Jämn drabbning på Söder!
2019-05-11 19:17
Idag spelade vi en riktigt rolig match mot Hammarby Akademi. Ett något ofokuserat Enskedegäng samlas men hinner hitta nivån strax innan matchstart. Första perioden går i grönvitt tecken. Vi är ordentligt tillbakapressade och har svårt med det fysiska spelet. Vi fattar en del tokiga beslut och får inte riktigt igenom spelet. Vi håller trots detta tätt bakåt och Bajen får kämpa för att komma till vassa chanser. Dock inte helt oväntat kommer deras första mål när vi har dålig kommunikation på en hörna. Ett snyggt självmål rätt upp i nättaket, sånt som händer. Strax innan paus sätter de dessutom tvåan.

I pausvilan är vi beslutsamma, vi ska vända detta! Vi pratar om att arbeta mer ambitiöst och för varandra i pressen och vara snabbare när vi läser Bajens passningar. Så blir det också. I andra perioden är det ett helt annat Enskede som kliver ut på planen. Matchbilden är omvänd. Vi får igenom vårt spel och hotar gång på gång i djupled. Hammarby har några halvchanser och nån riktigt vass hörna men i övrigt är vi ohotade. En bit in på andra perioden lyckas Simona krångla sig fram till ett avslut med vänstern som trots att det inte var så hårt kom som en chock för Bajens målvakt som inte hann förflytta sig och vi har reducerat till 2-1! Vi fortsätter tugga och vinner boll gång på gång och spelar oss igenom Bajens försvar på ett väldigt föredömligt sätt. Vi kvitterar till 2-2 efter fint spel som avslutas med en kylig prestation av Sifora! Nu är det medvind och för oss riktigt synd att pausvilan dyker upp.

Vi hamnar lite i ett läge att vi "bara ska spela hem detta nu". Andra perioden kändes kanske lite för bra. I sista perioden spelar vi väldigt jämt med Bajen. Inget av lagen övertygar, inget av lagen underpresterar. Det är tydligt att båda lagen har hittat svagheter i det andra laget. Vi straffar Bajen i ytor de släpper och likaså svarar de tillbaka. Det blir Hammarby som drar längsta stråt när de hittar igenom två lagdelar hos oss och deras snabba forward får komma helt fri med Isa. Ingen lätt uppgift och när vi nu tappat till 3-2 har vi svårt att hitta tillbaka till energin vi hade när kvitteringsmålet kom. Vi glömmer bort att låta bollen göra jobbet och börjar kladda för mycket med bollen och faller tillbaka i att fatta lite tokiga beslut. Det vi däremot gör bra är att fortsätta slita hårt i försvaret och precis det sista som händer är en otroligt bra slagen frispark som Simona och Sandahl löper in på. Bajens målvakt gör en hejdlös räddning och vi ser surt hur vår kvittering till 3-3 försvinner mitt under näsan.

Otroligt rolig utveckling har vi i laget just nu! Många nya spelare som lär känna varandras styrkor och svagheter. Idag fick vi se en försmak på hur det kommer att se ut framöver när vi levererar på riktigt hög nivå. Vi är inte där än att vi kan göra det en hel match, men det kommer. Vi tar med oss att vi behöver bli ännu bättre på att stänga mitten och släppa bollen i tid. Tack Bajen för en riktigt rolig match! 
Referat: Enskede IK Vit - Stuvsta IF 1
Löpvilliga Enskedetjejer
2019-05-06 21:16
Pressanansvarige var inte på matchen. Det var däremot fotografen så denna match refereras bäst i filmen ovan! Mycket nöje!
Referat: Enskede IK Svart - Örby IS Blå
Systemkollaps.. typ
2019-05-05 12:55
En sådan match man gärna glömmer. Det känns bra inför matchen om möjligen något lojt i omklädningsrummet. Första varningssignalen? En sak är säker, Enskede kommer till planen för att ställa skorna på planen. Örby kommer dit för att spela matchen. Det märks tydligt. Vi är varken etta, två eller trea på bollarna. Vi grinar illa åt domaren när vi tycker vi borde fått frispark istället för att fortsätta slita och jobba. Vi vill ha offside med oss och stannar upp och hoppas domaren ska tycka som vi. Ingenting stämmer. Självklart gör vi fina individuella prestationer på planen men alltför sällan sker de tillsammans med andras fina prestationer. Vi spelar en och en och det är ett tämligen håglöst Enskede som sitter på bänken efter första perioden med 2-0 i baken.

Vem ska göra jobbet? Alla ska göra sitt jobb. I andra perioden går vi ut och tänker oss vända på steken. Så blir det inte. Vi kommer knappt över egen planhalva och Örby kan enkelt spela sig fram som de vill. Örby är dessutom ett av de lag vi mött som verkligen har ett passningsorienterat spel. De rullar boll på 1-2 touch i ett högt tempo och när vi då samtidigt har noll lust att göra jobbet tillsammans så blir det tämligen enkelt för Örby att utöka sin ledning. 4-0 inför sista perioden och ingenting känns kul.

Vi hämtar upp oss hjälpligt i sista perioden och börjar fatta rätt beslut mer ofta än sällan. Vi får dock inte igenom vårt spel så vi kan hota Örby ens lite och på hela matchen har vi max 3 halvchanser på deras mål. Örby får åka hem med 6-0 och 3  poäng. Vi får åka hem och fundera över inställningen till match. Idag visade vi verkligen varför resultatet egentligen inte spelar någon roll. Ett grymt spel och bra inställning som resulterar i 6-0-förlust är faktiskt roligare alla dagar i veckan.