Välkommen till Enskede IK U16:3

Hej,

Malkolm heter jag, huvudtränare för EIK U16:3. Jag har fått äran att utveckla ett spännande gäng tonåringar. Tonåringar med olika ambitioner, kvalitéer och bakgrund.


Detta är för mig en långsiktig utmaning där jag har som högsta prioritet att på:
- individuell nivå se till att varje spelare erbjuds alla förutsättningar för att nå sin fulla potential.
- gruppnivå höja samspelet, fotbollstänket och skapa en gemensamhet.


Under säsongen kommer vi att ha 2-3 träningar/v + match när serien drar igång. Vi spelar i Sanktan Div. 3 samt - Div. 2 som delas med U16:2. I seriespelet ska alla erbjudas speltid, men här har jag vi mål att ligga i toppskiktet av serien och därför kommer vi att fokusera på en stark elva där vissa kommer erbjudas mer speltid än andra.

För de spelare som vill träna extra kommer det erbjudas gemensamma träningar under säsongens gång, såsom snabbhets- och målvaktsträningar inom U-sektionen. Vi tränar även sida vid sida med övriga U16-lag. Viktigt att också veta är att indelningen mellan U16-lagen är provisorisk och förflyttningar kan (och kommer nog att) inträffa under säsongens gång.


Huvudtränare: Malkolm Makdessi-Elias

Ass. Tränare: Armend Gegaj
Lagledare: Jenny Berg
Lagledare: Thomas Wrisemo
Fystränare: Simon Norling
Målvaktstränare: Kristoffer "Poppen" BjörklundMycket varma hälsningar,

Malkolm Makdessi-Elias, Huvudtränare U16:3
Tel: 0704-82 84 73Hemmapremiär - Matchrapport 22/4
2017-04-23 12:13
INFÖR
Påskhelg och få träningstillfällen dagarna inför säsongspremiären. Under onsdags- och torsdagsträningen jobbade vi med få touch i form av vägg- och smålagsspel, avslut, hur vi tar oss igenom från backlinje till mittfält under press och mycket match med framförallt en restriktion (hela anfallade laget måste vara på övre planhalvan för att målet ska räknas, och om motståndarlaget som släppt in mål inte är på rätt sida räknas målet som 2).

Väl på plats möttes vi av hårda vindar och en förskjuten matchstart på 15 minuter som gav oss mer tid för genomgång och övning. Uppvärmningen inför matchen blev något annorlunda jämfört med tidigare. Vi började med vår traditionella uppvärmning varpå varje lagdel samt målvakter och avbytare spelade 4 vs 1 rondo med 2-touch begränsning. När alla fått känna på boll satte vi upp en 6 vs 4 uppställning där mittfält och anfall skulle försöka bryta sig igenom vår backlinje och komma till avslut. Ett tillfälle att komma med konkret input till samtliga direkt inför matchstart. Backlinje: Stå i linje, våga sätta i offside vid tillfälle. Mittfält och anfall: Löp brett, ha inte för bråttom, våga skjuta på distans.

UNDER
Följande elva startade:

                    Salar
Truls     Malte        Elis (K)  Sole
        Aron     Hajder    Emil
Jesper            Ali           Hamza

Bänk: Lukas, Vincent, Mattias, Atte.

Tanken var, som tidigare, att börja med en hög press och aggressivitet. Rätt snabbt insåg vi att motståndarna, Sörskogens IF tillät oss bli bekväma och bespara "pressenergin" då de stundtals kändes ofarliga. Dock hade vi en kraftig motvind i första, något som inte ska underskattas och vissa långbollar kunde därigenom kännas farligare än vid första skedet. De provade straffa vår höga backlinje med att slå långt på deras snabba anfallare, men Salar läste spelet väl och kom ut rätt. Samtidigt skapade vi genomtänkta anfall och kom till många avslut via fina löpningar och instick. Läge efter läge resulterade i både 1, 2 och 3-0. Vi behöll mer eller mindre startuppställningen halvleken igenom.

Andra halvlek: Medvind. Vi pratade om att byta kanter mycket oftare, hålla oss mer kompakta i mitten och inte ha för bråttom upp utan rulla mer boll.

Medvind kan i vissa situationer innebära motvind, något vi upptäckte när Truls skulle spela hem bollen till Salar varpå bollhastigheten saktade ner och Salar tvingades bryta anfallaren som var på väg att runda Salar. Rött kort. 1 man mindre. Frispark i kanonläge och möjlighet för Sörskogens IF att komma in i matchen.

Vi ställer om, flyttar ner ytteranfallarna och tar ut en innermittfältare istället för Atte som oförberett kliver in i mål. Uppställning: 4-4-1. Efterföljande frispark blir farlig men Atte får en suverän start i matchen genom en kanonräddning.
Vi omorganiserar oss och hämtar spänningsandan. Sakta återgår vi till vårt spel. Resterande matchtid blev en bagatell där vi gång på gång bröt oss igenom deras lagdelar och kände oss ohotade bakåt. 4-0, 5-0, 6-0 och 7-0 genom straff och 1 utvisat moståndare. 10 mot 10 med ca tio minuter kvar. Vi trycker på och gör både 8 och tillslut 9-0 på en snygg frispark av Vincent. Slutresultat.

Målgörare: Ali (3), Jesper (2), Hamza (1) Emil (1), Vincent (1), Mattias (1)
Assist: Aron (5), Hajder (1), Sole (1).

EFTER
Min spontanta känsla, och jag tror att jag talar för många andra ledare och övriga åskådare, är glädjen av att se att vi är en grupp som trots en trygg ledning och ett utspelat motstånd väljer att jobba lika hårt, ge 100% och fortsätter spela som ett lag ända till matchslut. Det var utan tvekan det mest imponerande!

Om man är lite analytisk och vänder på kakan med frågan "Hade vi agerat likadant, dvs. jobbat så hårt, om vi istället låg under med samma siffror?"
Det återstår att se.. Vi vet egentligen inte vilket motstånd vi har att förvänta oss. Förhoppningsvis ser vi till att aldrig hamna i ett sådant läge och det gäller att stenhårt tro på sin spelidé under första säsongshalvan. Hög kollektiv press, många instick, våga utmana längs kanterna och byta kant genom våra centrala pelare.

Vi har också lärt oss att vi kan göra mål på olika sätt (instick, inspel från kanten, frispark, straff) och att övning verkligen ger färdighet. Det är oerhört kul att se när träningsövningar tillämpas på match.

Matchens tre stjärnor går till följande:

Sole - Presterade, löpte och höll skickligt igen sin vänsterkant. Bidrog med en assist och var mycket offensiv (här fick Emil kliva ner och täcka upp enl. instruktioner och ska också ha en elouge för såg till att det fungerade och möjliggjorde för Sole att komma upp!).
Aron - Totaldominerade mittfältet. Stod för många brytningar och var rätt i position. Bidrog även med 5(!) assist.
Atte - Hade egentligen inte så mycket att göra men stod för två riktigt vassa räddningar, varav 1 kunde blivit matchförändrande. Med en ledning på 3-0 och 1 match mindre hade motståndarna en chans att komma in i matchen, men Attes frisparksräddning fick laget att behålla lugnet och fortsätta spelet.


Ses på måndag!

Mot högre höjder

/ Malkolm Makdessi-Elias, huvudtränare EIK U16:3.Ett vinnande koncept - matchrapport 9/4
2017-04-10 17:42
En tidig söndagsmorgon, i vår sista träningsmatch inför säsongsstart, ställdes vi mot vår seriekonkurrent Skogås-Trångsunds FF. Ett perfekt fotbollsklimat i vår första hemmamatch hade jag på väg mot samlingen en riktigt bra känsla. 

INFÖR
I våra tidigare träningsmatcher (tot. 3 st) har resultatet spelat mindre roll, vi har velat se på brister och potential hos både enskilda spelare och laget i helhet. Detta för att skapa oss en uppfattning om vilka områden vi bör fokusera på att utveckla vidare och prioritera. Vad vi och spelarna märkt av under samtliga matcher är våra svårigheter i sista tredjedelen - att komma till rätt yta, lägga rätt passning i rätt skede, löpa rätt på rätt sida och förbättra våra avslut. Allt detta fokuserade vi på under veckorna innan söndagens match i form av 4 vs 2 och 5 vs 3 anfall. 

Eftersom jag hade den känslan jag hade på väg mot samlingen och att en vinst inför säsongen hade stärkt gruppens moral valde jag att gå ut med detta till spelarna - "idag är en seger det enda som räknas". 

UNDER
Vi tillämpade följande startuppställning, med tre nya spelare i laget (markerat *)

                Atte
Sole     Malte   Elis   Erik*
    Leopold  Aron* Hajder
Jesper       Ali*     Hamza

Vi började, som alltid med vår höga press och aggressivitet. Vi skapade väldigt många lägen, på många olika sätt. Det var ett fantasirikt anfallsspel med många korslöpningar och positionsbyten, precis sådant som vi övat på. Just detta var anledningen till att vi i halvtid hade en komfortabel 3-0 ledning. Ali nätade efter en fin prestation, Hamza på en Cristiano Ronaldolik nik efter hörna och Hamza igen på en stolpretur från ett distansskott av Aron. 

Grabbarna kändes bekväma, men vi vet och var tydliga med att förmedla att det är just i 2:a halvlek vårt problem sitter. Trots det lyckades vi få in ett tidigt 4-0 mål, ännu en gång genom Ali. Just där och då kändes gruppen oerhört komfortabla samtidigt som motståndarna valde att gå in i en högre press. 

Motståndarnas press ledde till hastiga, ogenomtänkta och stressade beslut från vår backlinje och mittfält vilket resulterade i 2 insläppta med 20 minuter kvar. 4-2. 

Pressen från S-T fortsatte. Vi liksom orkar inte matchen ut och mittfältet, från att alltid vilja komma ner och ha boll, ibland kunde gömma sig och inte vara lika delaktiga. Tack vare många och framförallt en otroligt avancerad räddning av Atte lyckades vi hålla siffrorna nere. Det var spända och långa minuter fram till sista minuten då vi, genom en frispelad Gideon och en Aron som stod på rätt plats efter målvaktens retur av Gideons skott lyckades sätta spiken i kistan. Slutresultat 5-2. 

EFTER
Vi var nöjda med att se hur våra träningsövningar gett tydliga resultat. Vi var ute efter många mål och en seger och det var vad vi fick av spelarna. 

Framöver fortsätter vi att jobba på sista tredjedelen och så småningom ska vi öva på hur vi tar oss ur pressade situationer och bryter igenom i alla lagdelar. Det kommer bli intensiva träningar framöver och jag rekommenderar varje spelare att på egen hand jobba med sin uthållighet. Vi bara måste orka 80 minuter. Ni själva är ansvariga för er egen utveckling och det är ni som bestämmer hur långt ni kan gå. Konkurrensen ökar och vi är en trupp på 24 spelare idag (ev. 25, "nygammal" spelare presenteras på torsdag).  

Hur som helst är vi mycket nöjda med matchen. Grabbarna levererade minst sagt!

OBS! Ta en titt bland dokumenten. Där har vi laddat upp nya artiklar om idrottspsykologi samt ansvarsområden för respektive position.  

Dagens tre stjärnor fördelas på följande spelare:

Atte - Tack vare sina vassa räddningar och ett tydligt ledarskap när vi var som mest utsatta lyckades vi hålla siffrorna nere i ett pressat läge. 
Aron - Trots en ny position och nya lagkamrater kunde han stundtals äga mittfältet. Vann många 50/50 bollar och fördelade bollarna rätt.
Gideon - Från att ha problem med offside-regeln i första träningsmatchen var till att på ca 30 minuter komma till 4 heta målchanser. Med lite (eller mycket..) mer skärpa i avsluten hade Gideon gett laget utdelning flera gånger om. Rapp i stegen och löpte i rätt läge. 

Mot högre höjder!

/ Malkolm Makdessi-Elias, tränare U16:3
Fokus - matchrapport 26/3
2017-03-27 12:43
Matchinformation
INFÖR
Med en temperatur på 18 grader med friska vindar, en härlig konstgräsmatta och ett stort gäng engagerade föräldrar och anhöriga hade vi alla förutsättningar med oss för att kunna göra en bra match.

En sak som slog mig är hur mycket vi ledare lärt oss efter varje träningsmatch förutom själva spelet. Har vi ett omklädningsrum? Hur får vi laget att bli peppade? Hur skapar vi en harmoni innan vi går ut på plan? Vart ska spelarna värma upp? Ska avbytarna ha väst?... Saker som kanske kan uppfattas betydelselösa, men som är av värde för att vi och spelarna ska ha bästa förutsättningarna när väl matchen är igång. Jag vill därför börja med att rikta en tumme upp till samtliga ledare för hur duktiga vi har blivit på så kort tid. Nu när säsongsstarten närmar sig har vi hunnit gå igenom alla småmissar för att då kunna vara ett organiserat team som representerar Enskede IK med stolthet.

I motsats till uppsamlingen mot Rönninge/Salem hade vi ett taggat(!) gäng, spelare som ledare, som samlades i god tid. Vi blev jäkligt glada över hur spelarna, när dom kom in i omklädningsrummet, tog ett varv och skakade hand och morsade på samtliga i rummet. Snyggt grabbar!

Jag och Armend gav grabbarna en liten hemläxa, att titta på en ca 5 minuter kort video om grunderna i ett 4-3-3 spel. Vi började samlingen med att spelarna fick para ihop sig tre och tre och tillsammans diskutera 1-2 saker de tyckte var svårbegripligt och inom gruppen försöka lösa det. Sedan gick vi alla tillsammans igenom frågeställningarna där jag och Armend kom med input.

Armend och jag passade också på att trycka på vikten av att hålla oss fokuserade. Låta domsluten vara en möjlighet att kunna straffa ofokuserade motståndare på. Att använda varje domslut som en chans till att kunna straffa genom att snabbt sätta igång spelet och hela tiden vara vakna och snabbt agera.

UNDER
Dagens uppställning:
                 Salar
Truls    Malte      Elis    Theo
      Hajder Gustav Sole
Jesper*    Mikael    Mattias

Bänk: Hamza, Atasay, Lukas, Leopold*, Gideon

Jesper hade problem med näsblod inför samlingen och kände sig inte helt redo att starta. Vi fick göra en snabb ändring där vi flyttade upp Sole som VY, satte Mattias som HY istället för VY och Leopold fick kliva in på mittfältet där Sole var tänkt att spela. Dvs:

                 Salar
Truls    Malte      Elis    Theo
      Hajder Gustav Leopold
 Mattias      Mikael     Sole

1:a halvlek: Vi spelade med högt självförtroende, var fokuserade och rullade boll fint. I princip allt vi övat på vad gäller kommunikation, posititionsspel och kantbyten fanns med. Det var njutbart för oss på sidlinjen att skåda. Vi behöll spelet halvleken igenom och begränsade antalet byten tillskillnad från tidigare träningsmatcher. Detta för att få en konsistens i spelet. Vårt trygga spel gav tillslut utdelning. Ett snyggt instick av Jesper fram till Micke som löpte förbi sin markering och snyggt placerade in bollen i bortre stolpen. Så vältajmad passning och löpning med ett kyligt avslut. Klass rakt igenom!

Vi skapade lägen och kunde faktiskt ha skapat ännu mer om vi varit något mer skärpta och tagit enklare beslut i sista tredjedelen. Vi måste våga lita på vår snabbhet framförallt i kanterna. Vad gäller det defensiva var vi oerhört solida och jag kan inte minnas att Tyresö ens kom till något avslut halvleken igenom. Wow grabbar!

2:a halvlek: Här drabbades vi lite av det oförutsedda. Skador/trötthet (1 i första halvlek dock) på Lukas, Malte, Theo, Gustav och Hajder samt två gula (som innebär 5 min utvisning) på Jesper och Micke ledde till alldeles för många positionsbyten och nödlösningar. Detta skapade dessvärre en röra i jämförelse med första halvleken.

Tyresö vågade spela rakare och hittade passningar igenom vårt mittfält som gjorde att backlinjen alltför ofta hamnade i 1 vs 1 och 2 vs 2 situationer. Vi blev mindre kompakta, mindre fokuserade och alltför trötta ju mer tiden gick och Tyresö fick utdelning två gånger om. 2-1.

Vi var dock inte helt ofarliga i 2:a och skapade en del fina lägen där bl.a. Micke, efter en röra i Tyresös straffområde snappade åt sig bollen och hamnade fri mot målvakten men inte fick till ett avslut som han hade önskat, och målvakten räddade. Det var rörigt och många spelare runtom. Det var kul att se att vi gick för 2-2 och kunde ändra vårt spel och våga spela lite längre när vi var pressade.

EFTER
Matchen slutade 2-1 till Tyresö. Vi har många nyttiga sekvenser att ta med oss från den 1:a halvleken och kommer fokusera på detta. Hur gör vi för att framöver undvika att tappa i 2:a? Vi förbättrar uthålligheten, jobbar med att behålla fokuset matchen igenom och fortsätter våga tro på oss själva och vårt spel (..och slutar bli skadade :D).

Matchens tre stjärnor går till...
... Egentligen alla spelarna utifrån första halvlekens prestation. Ni gjorde ett kanonjobb allihoppa. Men vi har sagt att vi ska göra detta och här kommer några utvalda med motivering (blir 5 denna gång).

* Theo - Ständigt hårt arbetande på sin högerbacksposition. Släppte sällan förbi sin motståndare och låg alltid tätt. Fokuserad matchen igenom.
* Malte - Trots att han fick kliva ut med en knäskada har Malte tagit enorma kliv i sitt positionsspel som mittback. En ny position för honom för bara två matcher sedan men idag kändes det naturlig med många rätta beslut.
* Leopold (mittfält) - Fick akut kliva in i startelvan istället för Jesper och dominerade mittfältet genom sitt enkla spel och kommunikation. Tog rätt beslut matchen igenom och spelade på rätt spelare och positionerade sig i rätt yta i mittfältet.
* Salar - Stod för många svettiga räddningar. Kom ut tidigt och täckte yta, var tydlig i sitt språk och spelade med mod.
* Elis - Styrde backlinjen och var trygg med boll. Gick ofta ner i banan för att ge alternativ åt medspelarna vilket gav utrymme för att enkelt möjliggöra kantbyte.


Jag vill även rikta ett tack till Magnus som spelade in första halvleken. Nu ska jag och Armend analysera denna, gå igenom olika sekvenser och så småningom boka en kväll för att titta på den tillsammans med spelarna. Ett tack till alla åskådare. Ett tack till spelarna för att ni bjöd på sevärd fotboll med många njutbara sekvenser.

Mot högre höjder!


/ Malkolm Makdessi-Elias 2017-03-27
Träningsscheman - egen träning
2017-03-23 11:49
Nu ligger tre olika träningsscheman uppe som är utformat av Simon, tränare U16:2 och fystränare. Du hittar dom under "Dokument". Är du som spelare osäker på vilken du bör fokusera på och utföra, kontakta mig eller Armend. 

// Malkolm