Välkommen till Enskede IK U16:3

Hej,

Malkolm heter jag, huvudtränare för EIK U16:3. Jag har fått äran att utveckla ett spännande gäng tonåringar. Tonåringar med olika ambitioner, kvalitéer och bakgrund.


Detta är för mig en långsiktig utmaning där jag har som högsta prioritet att på:
- individuell nivå se till att varje spelare erbjuds alla förutsättningar för att nå sin fulla potential.
- gruppnivå höja samspelet, fotbollstänket och skapa en gemensamhet.


Under säsongen har vi 3 träningar/v + match. Vi spelar i Sanktan Div. 3 samt - Div. 2 som delas med U16:2. I seriespelet ska alla erbjudas speltid, men här har vi som mål att ligga i toppskiktet av serien och därför kommer vi att fokusera på en stark elva där vissa kommer erbjudas mer speltid än andra.

För de spelare som vill träna extra erbjuds gemensamma träningar, såsom snabbhets- och målvaktsträningar inom U16-19-sektionen. Vi tränar även sida vid sida med övriga U16-lag. Indelningen mellan U16-lagen är provisorisk och förflyttningar sker löpande under säsongen.


Huvudtränare: Malkolm Makdessi-Elias

Ass. Tränare: Armend Gegaj
Lagledare: Jenny Berg
Lagledare: Thomas Wrisemo
Fystränare: Simon Norling
Målvaktstränare: Kristoffer "Poppen" BjörklundMycket varma hälsningar,

Malkolm Makdessi-Elias, Huvudtränare U16:3
Tel: 0704-82 84 73Matchrapport 17/6 + Bonus (säsongsuppehåll)
2017-06-20 14:05
Tabell - halvtid
Jag inleder med att kort summera senaste matchen mot tabelltvåan Älvsjö AIK FF 3. Inför matchen visste vi att det var tre oerhört viktiga poäng för att inte tappa greppet i den täta serien. Det är endast 6p mellan 2:an och och oss, 8:an. 

Vi ställde upp med följande elva där Adam, Hugo och Jacob var alla inlånade från lag 2 p.g.a. spelarbrist. Jacob, Hugo och Vincent fick sparsamt med speltid pga match efterföljande dag (50-55 min.)

                 Adam
Erik      Truls      Karl     Lukas
          Hugo     Vincent
                 Jesper
   Mattias     Aron    Hamza

Avb: Gideon, Jacob, Micke, Theo

Vi inledde med ett snabbt mål genom Mattias, knappt någon minut efter matchstart. Mattias högg till och bröt bollen från vänsterbacken, såg att målvakten stod långt ute och från ca 35 m. sköt in bollen i mål över målvakten. 

Njutningen blev kortvarig då Älvsjö, efter ett fint spel där bollen spelades ut på högerkanten varpå ett inspel snett inåt bakom nådde en fri spelare som enkelt kunde trycka dit 1-1. Vi var lite väl passiva i vårt försök att bryta inspelet men deras nr. 18, som stod för den fina framspelningen var någon/några klasser bättre och vi fick i efterhand reda på att han tillhör lag 1. 

Halvtid - snabbare rull från backlinjen, uppspel sköts av CM, mer och snabbare offensivt ffa på högerkanten samt tydligare punktmarkering på nr. 18 var pausinstruktionerna. 

Jag roterade en hel del p.g.a. hettan där många fick kliva ut och in igen, och inte sällan på nya positioner. 

Precis som i första halvlek ordnade vi rätt snabbt 2-1, denna gång genom en soloräls av Jesper, men blev straffade lika snabbt. 2-2. 

Micke kom in, som besitter mer fysik och fick till uppgift att ligga stenhårt på nr. 18. Vi behövde dessutom bredda mycket mer via våra yttrar och jobba hårdare defensivt. 

3-2 kom efter en omställning där Aron får bollen på högerkanten och Gideon följer med och får ett perfekt inlägg där han sätter upp bredsidan. 

4-2 kom genom en smart, låg friskarp av Jesper som lika smart skarvades av Mattias.

5-2 efter en soloräls från vänster av Aron, med ett kyligt avslut i närmsta stolpen med kroppen vinklad som att han skulle skjuta i bortre.

Trygg och viktig seger!!


Halvsäsongsanalys och bonusmaterial

Säsongens uppstickare: Vincent, Jesper, Mattias, Gideon

Säsongens busar (flest antal kort): Hamza & Jesper  

Säsongens skyttekung: Jesper (7)  

Säsongens assistkung: Aron (7) 

Säsongens kämpe: Truls

Säsongens kapten: Elis (Truls vice)

Säsongens lagspelare: Karl & Truls

Säsongens högsta närvaro: Truls (89%), Jesper (85%), Mattias (84%), Gideon (82%).


Det är oerhört intressant att reflektera över den utveckling vi haft i truppen. I ungefär 6 månader har vi jobbat ihop. Så lång tid har det tagit för en del att hitta sin rätta position, få upp motivationen och samspela. För att fatta mig kort ska vi behålla vårt bollrullande som vi visat att vi kan de senaste matcherna och fortsätta tro på oss själva och våra kvalitéer. Det vi ska och behöver utveckla för att kunna ta mer poäng i nästa halva är att...
...1. Få upp konditionen och behålla fokus matchen igenom (ork i kropp och mental ork går hand i hand). Vi ska därför trötta ut musklerna inför varje bollträning genom upphopp, ruscher, knäböj och lite annat som en naturlig del efter uppvärmningen. Därefter ska vi ha vår vanliga bollträning... med lite tröttare ben. 
...2. Lära oss försvarsspel 
Framöver ska vi sätta stort fokus i hur vi försvarar. Positionsmässigt och i man mot man situationer. Vi har släppt in 25 mål på nio matcher och ett rimligt mål för nästa säsong är att bli seriens lag med minst antal insläppta mål. 
...3. Bli mer kyliga i sista tredjedelen
Här ska vi jobba med att utnyttja ytan i sista tredjedelen. Innermittfältet ska jobba med att förlänga ut bollen mot kanterna och tempoväxla sig till en ny position. Ytterbackarna ska lära sig att följa upp mer. Ytteranfallarna ska kunna ge breddalternativ åt innermittfältarna och öva på inspel. 

Jobbar vi kollektivt för att förbättra oss på dessa tre punkter tror jag att vi ska lyckas åstadkomma följande två mål: 
1) Minst antal insläppta mål nästa säsongshalva
2) Dubbelt så många poäng (20 p. vs 10 p.).Jag hoppas att ni får ett trevligt lov och själv jobbar jag för att få ihop tre träningsmatcher. Det lutar åt att vi inför säsongen kommer spela mot Norrtulls, Skogås-Trångsund och U16:2. 

Vill även passa på att informera att Zia och Hussain kommer bli spelklara inför hösten. Välkomna! 

Den här månaden är ett bra tillfälle att nöta de träningsscheman som ligger uppe under "Dokument". 

Mot högre höjder!

// Malkolm


Vi kan! - Matchrapport 3/6
2017-06-04 10:49
INFÖR
Med endast 1 poäng plockad på de senaste 5 matcherna kunde vi lugnt konstatera att vi hamnat i en svacka. Näst sist i tabellen skulle vi ställas mot Pappas Pojkar (PP) med 3 vinster, 3 oavgjorda, 0 förluster och endast 6 insläppta mål. Ett på pappret organiserat och svårslaget lag på tredje plats.

I veckan jobbade vi hårt med touchbegränsning, positionsspel och blick för spelet i form av smålagsspel.

Tidig samling på EIP där vi kl 8.00 samlades men bara fann omkring 8 spelare. Kvarten senare var vi 11 av 15 kallade. En lämnade återbud samma morgon, två försov sig och kom vid matchstart och en fjärde gick inte alls att få tag på...

Vi hade alla förutsättningar på vår sida... Eller inte.

Jag måste erkänna att jag själv, långt innerst inne, i stunden kände att det här kommer bli en omöjlig utmaning och hoppades bara på inte ett 5-0 bakslag. Instruktioner gavs, bl.a. att det är viktigt att vi löper rätt och inte kör slut på oss och vikten av att yttrarna styr spelet inåt eftersom PP spelar mycket på kanterna. Vi ställde upp i en 4-2-1-3 uppställning enl. följande.

              Adam (inlånad)
Erik     Elis(K)     Karl      Lukas
            Emil     Vincent
                  Jesper
    Gideon     Naod (debut) Hamza

Bänk: Ali, Mattias

UNDER
Matchen inleddes organiserat från båda parterna med låg-risksspel. Jesper fick till uppgift att punktmarkera deras kapten som gärna gick ner och hämtade boll och fördelade den utåt. Ju längre in på matchen desto vassare kändes vi och vi spelade riktigt riktigt bra fotboll. Så som det ska vara. Inte för bråttom i backlinjen och det kändes tryggt med Adam i målet som var tydlig i sitt språk, tog för sig och stöttade backlinjen exemplariskt.

Ungefär i mitten av första drabbades vår kapten Elis av en knäskada. Vi fick omorganisera oss där vi satte in Ali som DM med Vincent och flyttade ner Emil som MB. För båda helt nya positioner. Även Vincent har tidigare inte spelat DM, och inte heller Jesper i 10-rollen. Skulle bli spännande att se..

Efter omorganisationen till följd av skadan började det kännas rörigt. Samspelet tog skada och förvirringen var ett faktum. Turligt nog lyckades inte PP straffa oss under dessa 10 minuter det tog oss att vänja oss vid de nya positionerna och vi kom långsamt tillbaka in i matchen och blev, än en gång, det vassare laget.

Minuten innan halvtid lyfte Vincent in en farlig frispark från kanten som styrdes lätt på en PP-spelare och vi hade 1-0. Otroligt viktigt och välförtjänt.

I andra fortsatte vi som vi gjorde och tryckte lite extra på några punkter; dels att backlinjen måste falla när en går i press och dels att yttrarna måste ge bredare alternativ i anfallen. Vi beslutade också för att stänga matchen och inte bli för passiva i andra.

Vi ägde, för första matchen på väldigt länge, innermittfältet. Vi vann många bollar, fördelade lugnt ut bollarna på kanterna efter uppspel från backlinjen och tog ny yta längre fram i banan. Vi spelade fotboll helt enkelt!

Med drygt 20 min kvar att spela lyckas vi äntligen sätta dit 2:an. Vincent spelar till Mattias ut till vänster, som rycker ifrån sin motståndare och spelar snett inåt på Jesper som tar emot och trycker dit den hårt i mål.

PP var inte helt ofarliga och hade en ramträff, men våra mittfältare jobbade stenhårt och slet för att inte förlora boll. PP får en gubbe utvisad pga eftersläng och 3-0 kom ca 5 min från slutet genom Vincent. Precis som många gånger under matchen vann han boll i mitten, spelade upp på Naod och fortsatte upp i djupled och fick den fint serverad från Naod i ett friläge mot målvakt. Avslutet var ren klass där Vincent lobbar över målvakten och sätter spiken i kistan. 3 poäng är ett faktum!

EFTER
Matchen säger egentligen vilken högsta potential grabbarna har. Det är underbart att skåda när ett gäng jobbar så hårt för varandra och verkligen krigar in i det sista. Många trötta huvuden med 1 tillgänglig avbytare, ändå orkar vi matchen ut. En riktig moralhöjare och nu är det bara framåt och uppåt som gäller.


Matchens tre stjärnor går till

Vincent - visade en aggressivitet och axlade rollen som box-to-box spelare bättre än vad man kunnat förvänta sig. Fina fötter i hörnor och frisparkar och stod dessutom för ett klassmål.

Jesper - krigade i sin nya position som 10:a. Vårdade boll i uppspelen, hittade fina ytor och stod dessutom för det viktiga 2-0 målet.

Adam - Inlånad MV som var iskall matchen igenom. Kommunikativ, lugn, säker och felfri med fötterna.

Extra: Ett stort plus till hela backlinjen där Emil fick debutera som MB efter skadade Elis. Gjorde det riktigt bra. Även Ali i mitten som krigade och sprang varenda minut på plan.

Vi ses på måndag! Nästa match väntar ännu en obesegrad motståndare i Solberga BK som toppar ligan. Full fart och mot 3 nya poäng!

Mot högre höjder!

/ Malkolm
Förlustsvit - Matchrapport 27/5
2017-05-30 16:22
INFÖR
En stekhet lördagsmatch mitt under en långhelg medförde stora problem i att få en fullskalig trupp. En del bortresta spelare och många skadade i vår trupp.  Vi försökte med samtliga p02-grupper men lyckades bara få in en (1) extraspelare till vår 12-manna trupp. Med 2 avbytare och 25+grader skulle vi möta ett tufft motstånd i Mälarhöjdens IK. 

Följande 11 startade:

                     Salar
Truls     Karl           Elis     Jesper
                   Mattias 
           Aron           Vincent
Gideon         Micke         Hamza

Avbytare: Robins (p02), Hajder

UNDER
Första 15 rullade vi boll och kände oss trygga där många, framförallt mittfältet ständigt ville ha boll. Vi var dock långsamma i våra försök att byta kant men hade fortfarande hyfsad kontroll över matchen. På en hörna lyckades vi trycka dit 0-1, men målet blev bortdömt för hands. Mälarhöjden satte omedelbart igång spelet och som en konsekvens av att vi inte behöll fokus var dom istället laget som tryckte dit 1:an. Senare satte dom även 2-0. Halvtid.

Vi pratade igenom matchen, instruktioner gavs i att bl.a. försöka spela mer på vår vänsterkant som emellanåt såg öppen ut. Både jag och grabbarna var eniga om att vi inte var långt ifrån och kunde vända matchen. Lite mer vilja, disciplin och trygghet med boll var det som krävdes kände vi. 

Trots att vi jobbade järnet, slet och försökte och kom till en del avslut, 1-2 vassa sådana, var det Mälarhöjden som var det mest effektiva och chansskapande laget. Matchen slutade i en tung 5-0 förlust. I denna match, tillskillnad från 1-5 förlusten mot Tumba helgen innan (matchrapport saknas), försökte vi verkligen till 100. Vi gav aldrig upp, jobbade stenhårt i hettan och lyckades skapa ett par lägen även när vi låg under med 4-0. 

EFTER
Egentligen känner jag att många spelare inte är trygga i sina positioner, att fokus och energi läggs på det offensiva där det defensiva jobbet tar skada som konsekvens. Vi är för långsamma i kantbytena och även om jag trycker på tydliga instruktioner, som i ovan exempel att vi ska spela mer på vänsterkanten så följs detta inte. Varför?

Vi får se över vårt spelsystem och kanske anpassa det till vår spelartrupp, istället för att anpassa spelartruppen till ett system. Spelarna måste bli mer positions- och bolltrygga, börja förstå att fotboll handlar till 98,5% om att springa och positionera sig utan boll. Klarar vi inte av detta har vi många många tuffa matcher framför oss. 

Trots att vi är frustrerade behåller de flesta spelarna ändå moralen uppe och ser, precis som jag gör, att potentialen finns där. Vi presterar ju på träningar och vissa stunder under matchen bygger vi världsklassanfall. Det samtliga spelare måste förstå är att varje gång vi lyckats bygga ett sådant anfall så har det hänt på 1-2 touch. Det är där vi måste lägga fokus - höja blicken och ta ett beslut innan bollen är på väg, när bollen ligger på fötterna vet vi vad vi ska göra och vi gör det med 1-2 tillslag. Thats it. 

Bra träning i måndags där vi pratade ett tag efteråt. Nu har vi 3 riktigt tuffa matcher framför oss och det gäller att vi är på tårna och nyttjar varje träningstillfälle innan sommaruppehållet. Grabbarna fick tre uppgifter som hemläxa:
1. Läsa dokumentet "Ansvarsområden" som finns under "Dokument"
2. Utvärdera enskilda spelares positionsspel under professionella fotbollsmatcher
3. Läsa igenom sista delen, "EFTER", i varje matchrapport sedan starten. 

Nu har jag beställt 4 enklare stegräkare. Ska bli spännande att utvärdera spelarna :) 


Mot högre höjder boys!

/ Malkolm Makdessi-Elias, tränare U16:3
Det svänger - Matchrapport 14/5
2017-05-16 15:50
INFÖR
Jag ställde mig inför matchen frågan hur väl ett gäng 15/16-åringar förmår återhämta sig efter fysisk aktivitet. Totalt sju av spelarna hade spelat match 35 timmar innan dagens match, samtliga tänkta att starta. 

En trupp börjar arta sig och nu, till skillnad från för drygt 1 månad sedan står vi inför utmaningen om vilka spelare som ska tas ut istället för att se till att vi har ett tillräckligt antal spelare vid match. Spelarna förstår att konkurrensen är hög och samtliga jobbar hårt för att ta sin plats i truppen. 

Jag skulle våga påstå att den elvan vi tog ut i söndags kanske var, på pappret, vår starkaste trupp i dagsläget. 

UNDER
Följande elva fick chansen från start:

                    Salar
Truls    Malte         Karl    Erik
                   Elis
           Aron        Hajder
Jesper          Ali           Vincent

Avbytare: Gideon, Mattias, Lukas, Leopold

Truls, Aron och Jesper hade spelat 80 minuter i fredags, Malte, Elis och Hajder ca 55 min.

I början av matchskedet märktes inte tröttheten hos dessa av. Vi hade, än en gång, svårt att vinna mittfältet och valde, inte långt efter matchstart, istället att från backlinjen spela upp den bakom deras backlinje. En långboll från Malte till Jesper, som kontrollerade bollen, sprang ifrån motståndaren och klippte till hårt från höger resulterade i 1-0 någon kvart efter matchstart. S/T kom ofta runt på vår högerkant som var sårbar och snabbt lyckades dom både kvittera och vända till 1-2. Båda gångerna med anfall från deras vänsterkant, som efter en gryta i vårt straffområde hamnade i en andraboll som S/T snappade upp och drog till på mål. 

Vi fortsatte med vårt spel med uppspelen från backlinjen mot ytteranfallarna. Några minuter senare, efter en tilltrasslad situation efter hörna(?) träffade bollen en S/T-spelare på handen. En boll som var på väg i mål. Straffen tog Jesper hand om och satte kyligt in 2:an. 2-2.

Kvalitén på bollarna från backlinjen var bra, men vi behövde omorganisera oss med mer speed eftersom vi tenderade att spela upp mot vänster, på Vincent, där tanken var att han skulle in i banan och sedan fördela ut mot Jesper och Ali. Istället satte vi Aron ute på vänster så backarna tilläts fortsätta spela på den ytan och ganska snabbt efter kom en långboll, Aron drog ifrån sin gubbe och satte - Thierry Henry likt - in en kylig bredsida mot bortre stolpen i ett friläge. 

Vi lyckades släppa in S/T i matchen igen efter ett snyggt långskott, än en gång på en andravåg där vi inte pressade i tid och tillät spelaren titta upp och placera in bollen i mål. 3-3. 

Strax innan halvtid hamnade Jesper än en gång fri efter en löpning. Den här gången var Ali med varpå ett 2 vs målvaktsläge dök upp. Jesper passade in till Ali som enkelt petade in bollen i öppet mål. 

Halvtid

Nu började tröttheten uttala sig alltmer - problem med mottagningar, långsamma vändningar och inte samma lust till att vilja ha boll. Vi släpper in S/T pga att vi inte vågar rulla boll och agera tryggt. Vi vill fortsätta med vårt spel bakom backlinjen men saknar orken att ta löpningar. S/T kvitterar, och tilldelas därefter en straff. Salar räddar och hoppet är uppe igen. Några minuter därefter, drygt 5 minuter innan fulltid, får dom ännu en gång en straff och den här gången tar dom vara på den, 5-4. Vi trycker på för 5-5 men kommer aldrig riktigt dit. Egentligen kom vi aldrig till något vasst anfall under hela andra halvlek, utan våra 4 mål och all vår energi fördelades på första 40.

EFTER
S/T var förvånansvärt bollskickliga. Vi möttes i en träningsmatch precis innan säsongsstart och hade ganska enkelt 4-0 till en början. Efter lite oroligheter och en högre press från deras sida slutade matchen med 5-2. Vi kände väl i och med detta att vi bör klara av denna match på samma sätt nu när vi stärkt vår trupp och blivit något mer samspelta.

Det vi tar med oss är dels att, om vi inte lyckas kontrollera mitten och motståndarna pressar högt och ligger med hög backlinje, har vi en så pass bra speed på våra anfallare att vi ska våga spela bollen bakom deras backlinje. Annars var det inte så mycket nytt att ta med, utan allt det vi sagt tidigare (lugnet, vårda bollen, fördela ut på kanterna genom våra centrala pelare) är det vi fortfarande behöver jobba med.

Matchens tre stjärnor går till:
Karl: Var solid bak, pushade och triggade igång sina medspelare. 
Malte: Malte hittade med sina uppspel ofta en yta som frispelade våra 3 främre pjäser. Var solid bakåt tillsammans med Karl. 
Jesper: Stod för två mål och en assist. Kylig framför mål och löpvillig, ffa i första. 


Ny vecka, ny lärdom och nya möjligheter för utveckling.

Mot högre höjder

// Malkolm Makdessi-Elias, huvudtränare U16:3 
Spelade matcher
Kommande aktiviteter
Nyheter från föreningen
Enskede IK, 17/10 16:31 
Enskede IK, 09/10 15:53 
Enskede IK, 07/09 20:55