Vill du börja spela fotboll? Anmäl dig här!
Vi använder Cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt.

Idrottens dag i Farsta 19 september.

Enskede IK blev inbjudna att vara med på Idrottens dag i Farsta och visa upp vår verksamhet inom bland annat gåfotboll. !2 av våra gåfotbollsspelare fanns på plats och lät barn och ungdomar prova på. 

Idag har vi i Enskede IK ett åldersspann på 5-87 år och visar därmed att vi är en modern förening som ligger helt i linje med Idrottens vision 2025, idrott för alla livet ut.
Media har uppmärksammat att vi spelar match den 26 september.
 
Vi startar träningar igen den 22 augusti klockan 10.00-11.00 på Enskede IP.
 
Enskede IK startar Gå-Fotboll
– Det handlar om att ha kul. Och så är det bra för folkhälsan, säger Helena Nordlöf på Enskede IK.

Glöm det där med att springa efter en boll. Nu handlar det om att gå efter den. I maj drar Enskede IK igång gåfotboll för seniorer.

– Många slutar spela fotboll när de kanske är 16 år. Men det finns många seniorer som har spelat fotboll en gång i tiden, varför ska inte de få tillhöra en förening? säger Helena Nordlöf, på Enskede IK.

Idén fick hon när hon var på Mallorca förra året där de hade en turnering i walking football för 55-plusare. Hon ville dra igång gåfotboll hemma och kontaktade Stockholmsidrotten och Svenska Fotbollförbundet.

– De nappade på idén och vi får mycket stöd från dem. Nu startar Enskede IK och IFK Viksjö det här som ett pilotprojekt.

Hur går gåfotboll till?

– Det är som vanlig fotboll, men du får inte springa. Springer du blir det friskpark till det andra laget. För att minimera skador får man inte heller ha fotsulan på bollen.

Planen är mindre, man spelar på en femmannaplan, men är 7 i varje lag.

– Vi är först i Stockholm med det här så vi får sätta regler för hur det ska gå till, men jag tror att vi kör 2 x 20 minuter som man gör i Korpen, säger Helena Nordlöf.

Fotboll och fika

Gåfotbollen drar igång den 7 maj med träningar en gång i veckan. Efter träningen bjuder Enskede IK deltagarna på fika i kafeterian.

– Vi vill att det ska bli en social mötesplats samtidigt. Det här är en viktig insats för folkhälsan. Samtidigt saknar vi den här målgruppen på våra idrottsplatser idag om de inte är och tittar på barnbarnen. Det är jättebra att vi kan nyttja vår idrottsplats på dagtid närd den är tom, det blir inget bråk om tider.

Helena Nordlöf är just nu ute och försöker hitta seniorer som är intresserade av att börja.

– Jag har fått bra respons. Jag har bland annat varit på Årstapaviljongen och där hittade jag ett gammalt löpargäng i 70-råsåldern som redan har anmält sig.


- Det roliga med det här är att det blir mycket skratt. Folk får tvångstankar närde inte får springa, det blir jättemärkligt.

säger Helena Nordlöf.

Alla som är intresserade är välkomna att hör av sig till Enskede IK. Lagen kommer att vara mixade med kvinnor och män och det går bra att vara helt nybörjare.

– Det blir mer skratt om man aldrig har spelat fotboll. Det roliga med det här är att det blir mycket skratt. Folk får tvångstankar när de inte får springa, det blir jättemärkligt. Det handlar om att ha kul, det är inte tävlingsinriktat, säger Helena Nordlöf.

Tanken är dock att Enskede ska möta Viksjö. Om fler föreningar börjar med gåfotboll hoppas Helena Nordlöf kunna ordna en turnering, och på sikt kanske en serie i gåfotboll.


Se artikeln i sin helhet i länken nedan:
mitti.se/nyheter/startar-gafotboll-seniorer/