Vill du börja spela fotboll? Anmäl dig här!
Vi använder Cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt.

Att lära sig vinna
2017-12-29 11:54
ST-cupen Lätt blev en upplevelse för oss alla med fint spel blandat med kaos och nervositet från både spelare och ledare. Vi inledde turneringen med tamt spel och en del slarv i första matchen mot Stureby men hämtade upp oss rejält mot Älvsjö i andra matchen och fick med oss 3 poäng. Mot Tyresö föll vi med uddamålet (men vann antalet utvisningar..!) och i sista matchen blev vi lite orättvist snuvade på 3 poäng efter en trist inledning.

Det är alltid så förväntansfullt när man ses till första samlingen på en cup. Så även denna gång! Laget vi har med oss består av Jossan (mv), Annika, Alice, Mathilda, Klara N, Molly, Corina, Liv och Vickan.

Inför matchen mot Stureby pratar vi om att de har en tjej som kan skjuta hårt och från alla möjliga och omöjliga vinklar som vi måste hålla koll på. I övrigt anser vi att vi borde kunna knipa alla 3 poäng med hjälp av lite mer finess och kreativitet i spelet. Det blir dock inte som vi tänkt oss. Lite nervösa skor på plan för vår del och Stureby får in första baljan efter mindre än 30 sekunder. Sedan fortsätter Stureby att ånga på medan vi blir lite väl bolltittande stundtals och när vi har bollen orsakar vi en del slarvpassningar som går i gapet på Stureby. Det är varken nöjda spelare eller tränare som samlas efter 4-0 i första matchen och frågan är hur vi ska lyfta oss?

Mellan första och andra matchen diskuterar vi en del saker som alla bär åt samma håll - hur vinner man en match? Vi hittar några centrala punkter som alla leder tillbaka till inställningen! Såsom att det börjar inifrån, att vi inte kan ha alibispelare på planen och kanske den största insikten - när är det försent att jobba hem? Det är så spännande att få leda ett lag och låta spelarna hitta nycklarna själva. Resonemanget gick från att det är försent när nån skjuter, när passningen slås, när motståndaren tar emot bollen och några fler tankar innan någon kläckte den egentligen för någon som är gammal i gemet uppenbara lösningen. Försent är det när bollen är i mål, varje sekund innan dess är värd att fightas för. Det satte nivån för inställningen i nästa match mot Älvsjö!

Vi inleder mot Älvsjö med mycket boll på egen planhalva och Älvsjö ligger högt och pressar. Vi har svårt att komma loss och första minuterna ser det ut som att Älvsjö kommer stänga helt och sen lyckas peta in ett par bollar i nät. Vi utvecklar dock vårt spel och hittar lite ytor och kan därmed flytta vårt spel allt högre upp i plan. Matchbilden förändras och det är också Enskede som får in matchens första och enda mål efter att Molly stulit bollen från en Älvsjöspelare och snyggt spelat fram Corina som kommer till ett snabbt avslut vid målvaktens högra stolpe, otagbart! Sedan råder någon minut av nervositet, det är läskigt att leda en match med bara ett mål. Men vi tar oss igenom den perioden och hittar tillbaka till fokus på uppgiften och får med oss 3 välförtjänta poäng från matchen!

Betydligt gladare både spelare och ledare samlas i omklädningsrummet efter matchen, nöjda med att man faktiskt kan förändra spelet genom att förändra inställningen innan matchen. I tredje matchen mot Tyresö har vi en spännande uppgift att lösa - deras målvakt. Hon spelar väldigt offensivt samt är både teknisk och har bra skott. Vi har sett hur hon går mycket själv och vi får diskutera innan match hur vi ska kunna hantera det. Vi diskuterar två kritiska moment, vilka kan vi ju inte skriva om i ett referat. Några hemlisar måste man behålla själv!

Tjejerna går ut och löser uppgiften briljant till en början. Tyresös målvakt kommer ingenstans och Tyresö generellt har svårt att hitta sitt spel och det ser ut som att vi kommer kunna få med oss åtminstone ett poäng från denna match. Dessvärre är 3 poäng en nödvändighet för att ha chans på slutspel och när då Tyresö får in ett mål efter halva matchen börjar det kännas lite tungt. Vi har inte gett upp men vi tappar lite planen vi hade och Tyresös målvakt får större ytor och motståndarnas självförtroende växer. Samtidigt så börjar vi spela allt mer fysiskt. Något som överaskar mest oss själva då vi alltid tidigare, i alla fall så länge undertecknad varit i laget har spelat alldeles för svagt. Vi tar i ordentligt i närkamperna och flyttar på Tyresös överlag större spelare flera gånger. Minst på plan kommer in i en hård tackling i en löpduell och får lagets första (?) gula kort! Gult kort i ST-cupen betyder utvisning 2 minuter och samtidigt som det sker har vi ledare insett att vi måste göra mål nu, bara drygt 4 minuter kvar och satt in Annika som flygande målvakt. Det i kombination blir totalt kaos. Under en minut av missförstånd spelar vi därför med bara Annika och 2 utespelare istället för åtminstone 3 på planen och bara sekunderna efter att vi ledare inser detta så drar vi på oss ytterligare en utvisning efter en tydlig axel i rygg precis utanför eget straffområde. Vi får precis fylla på till fullt lag så är vi alltså i numerärt underläge igen. Samtidigt råder stor förvirring bland spelarna och även på coachbänken efter vårt grepp om målvaktsbyte. Trist men man får väl ha en portion förståelse även för att ledare i en ny konstellation måste få arbeta ihop sig till ett sammansvetsat team! Tyresö går vinnandes ur striden ändå rättvist, fast vi är så klart besvikna för chansen på slutspel är därmed borta. Vi tackar Tyresö ödmjukast för tillfället att öva på tuffa närkamper! Hur ska man veta var gränsen går innan man passerat den?

Sista matchen förläggs 20 minuter tidigare på grund av en lucka i spelschemat och att både vi och Brottby som var ute ur leken kände att vi lika gärna kunde spela av den och åka hem. Matchen börjar väldigt konstigt. Vår målvakt ombeds klä på sig en väst så hon skiljer sig från Brottbys gröna tröjor. Sedan blåser teamet igång matchen innan hon hunnit komma på plats i målet och Brottby skjuter direkt på avspark i mål. Vi protesterar å tjejernas vägnar, känns otroligt olyckligt att inleda matchen så blasé att man inte ens stämmer av med målvakterna innan matchen går igång. Teamet skyller på både tajt schema (20 minuters paus..) och att vi borde kunna reglerna om att bollen får gå i mål direkt på avspark och de bestämmer sig för att målet gills. Tjejerna hamnar så klart i en svacka tempomässigt efter en så tråkig start och även vi ledare tappar energi. Enskede visar däremot att vi har spelat ihop oss under föregående tre matcher och lärt oss att inställning kommer inifrån. Så vi kämpar på och tjejerna lyckas hitta allt fler fina kombinationer och spelar sig ur pressen. Närkamperna har vi hittat mot Tyresö så trots att Brottby för det mesta är större än oss kliver vi tuffast och vinner boll. Efter en stund får Brottby ett läskigt läge som går insida stolpe via mållinjen, insida stolpe och ut. Pust säger vi om det! Vi kanske kvittar det nästan-målet mot tråkmålet de fick i matchens första sekund då.. Ett par minuter senare är det Molly som drar ut på solofärd, kommer fri med målvakten och trycker självsäkert in 1-1. Väldigt rättvist sett till matchbilden!

Vi sammanfattar turneringen som fyra härlig och utvecklande matcher där vi lär oss något nytt i varje match som vi tar med oss in i nästa match och även vidare in i framtiden! I cuper övar vi på att vinna. Vi är inte där än men med ett steg i taget kommer vi fram tillslut! Vi slutar trea i gruppen, efter Stureby och Tyresö men före Älvsjö och Brottby vilket trots många känslor under turneringen känns helt rättvist! Vi tackar alla lagen för kul motstånd och önskar Stureby och Tyresö lycka till i slutspelet!

Nyhetsarkiv
Kamp om mitten2019-05-12 19:27
Systemkollaps.. typ2019-05-05 12:55
2019-04-17 23:33
Målfest i Näsbydal2019-03-31 15:43
2019-03-30 17:20
Tredje raka2019-03-16 16:55
Välkommen Jenny!2018-11-28 19:32
Nya spelare till F052018-11-14 20:09
Silver i Aroscupen!!!!2018-07-03 09:13
Matcherna v162018-04-26 15:55
2 x Örby2018-01-17 12:12
Att lära sig vinna2017-12-29 11:54
Sista målet vinner!2017-12-15 22:05
Loppis den 9 sept2017-09-03 20:19
Nya träningstider2017-03-31 09:19
Målvaktsträning 2016-10-13 14:53
Välkomna tillbaka!2016-08-25 10:11
Måndag2016-06-02 08:46