Vill du börja spela fotboll? Anmäl dig här!
Vi använder Cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt.

Enskede F16 bärgade brons i Gothia Cup
2018-07-23 11:37
Fantastiska F16 gjorde det igen, nådde pallen i världens största fotbollscup, även kallad VM för klubblag! 97 startande lag från 13 länder stod för motståndet och Enskede var det svenska F16-lag som kom längst i cupen. 

Enskede F16 bärgade brons i Gothia Cup 

 
Fantastiska F16 gjorde det igen, nådde pallen i världens största fotbollscup, även kallad VM för klubblag! Men vi tar det från början.  
 
Det var ett taggat gäng 16-åriga tjejer från Enskede IK som gav sig av mot Göteborg och Gothia Cup. Rättare sagt 32 spelare inklusive två långtidsskadade tjejer som stöttade lagen, för det var två anmälda lag i klassen F16. Efter att ha tränat på egen hand under några veckor, samlades truppen för att se hur långt tjejerna skulle nå under årets Gothia-äventyr. Förra sommaren blev det uttåg i A-slutspelets semifinal efter förlust i straffläggningen mot Djursholm. Riktigt jobbigt då EIK var det bättre laget i den matchen. Vis av erfarenhet av att spela många tuffa matcher under en kort period, hade coachduon Tommy och Stefan en bra plan inför årets cup.  
 
Måndag och första matcherna skulle äntligen spelas och bägge lagen fick möta amerikanska lag. Enskede 1, förstärkta med 6 spelare från EIK F04, tog sig an National Soccer Academy men fick se sig besegrade med 2-0 efter att ha kämpat på bra matchen igenom. Även Enskede 2:s motstånd var ett amerikanskt akademilag, nämligen Minnesota Thunder Academy som visade sig bestå av flera riktigt snabba spelare vilket skapade oreda i EIK:s försvar. EIK tog ledningen med 2-0 även om spelet inte riktigt stämde, men Minnesota både reducerade och kvitterade samt vann matchen med 4-3. Stor irritation i EIK-lägret då poängförlusten kändes klart onödig. Dock skulle det visa sig att det nog var just det uppvaknandet som laget behövde, för att ta sig samman och prestera på högre nivå turneringen igenom.  
 
På kvällen drog hela truppen med ledare till Ullevi för den spektakulära invigningen. En fantastisk tillställning som avslutades i åska, blixtar och störtregn. Det blev en språngmarsch tillbaka till boendet på Skårsskolan. Där huserade tjejerna i gympasalen, alla 32 vilket gav ett bra tillfälle till umgänge för hela truppen under veckan.  
 
EIK 2 fick starta matchandet under tisdagen och ställdes mot norska Stord Fotball. Efter en gedigen insats vann EIK med 4-0, ett resultat rejält i underkant. De svartröda dominerade från start till slut och äntligen stämde spelet. Sedan var det dags för EIK 1 som mötte svenskt motstånd i BK Astrio, ett erkänt duktigt lag och slutsiffrorna skrevs till klara 0-5. Förutom att F04 ställde upp med spelare för att fylla laget, så lånades även spelare in från F03. Dock spelade F03 Gothia Cup i klassen F15 så när matcherna krockade, fick EIK 1 tyvärr klara sig med få avbytare. Det blev en rejäl utmaning men tjejerna gav aldrig upp. Eloge!  
 
För att truppen skulle få miljöombyte, körde tillresta föräldrar skytteltrafik med spelare mellan skolan och det hus där ett föräldragäng huserade. Till slut var alla på plats och den prestigefyllda femkampen kunde börja. Grenarna var boll i hink, spotta råtta, strutslalom, tidsuppskattning i form av ”Robinson-ringen” (där vi fick se olika intressanta taktiker) samt frågesport. Vinnarna korades och fick välförtjänta applåder och priser. Några spelare valde att svalka sig i poolen innan tillbakafärden till skolan. En lyckad kväll med många garv och gliringar i sann tävlingsanda.  
 
Dags för sista gruppspelsmatcherna och tyvärr spelades dessa exakt samtidigt. Enskede 1 krigade till sig en poäng genom 1-1 mot tyska TuS Kirschdorf. Vilken insats! Resultatet innebar att laget slutade på en tredje plats i gruppen och kvalificerade sig för B-slutspel. För EIK 2 väntade svenskt motstånd i form av Våmbs IF. Det var så när att laget höll nollan men i slutet av matchen reducerade motståndarna och resultatet blev en vinst med klara 6-1. Därmed slutade EIK 2 tvåa i gruppen efter amerikanskorna och fick spela första matchen i A-slutspelet redan samma kväll. 1/32-dels final mot norska Svolvaer IL som inte räckte till mot ett taggat EIK 2. Vinst 11-0 efter rent propagandaspel och nöjda tjejer fick skynda sig i säng efter kvällsmatchen.  
 
Torsdag och dags för fortsatt slutspelsmatchande. Enskede 1 fick i 16-dels finalen möta norska Stord Fotball, det vill säga samma lag som EIK 2 hade i gruppen. Det blev en för svår uppgift och förlusten skrevs till 0-5. Stord gick sedan hela vägen och vann guld i B-slutspelet. Typiskt att EIK fick möta vinnarna redan i första slutspelsomgången, men som det heter; ska man vinna allt, måste man slå alla lag.  
 
Den heta solen visade sig åter igen hela dagen lång och Enskede 2 fick verkligen kraftsamla för att klara av dagens matcher. Plural ja, för det skulle visa sig att matcherna blev hela tre stycken 2 x 30 minuter i värmen. I 1/16-dels finalen var det dags för ännu ett norskt motstånd och denna gång SK Haugar. Ett välspelande lag som blev en svår nöt att knäcka för EIK, som hamnade i underläge med 0-1 vilket stod sig till pausen. Ett febrilt jagande efter kvittering som kom efter knappt halva andra halvleken. Svenskorna var det bättre laget och det förlösande ledningsmålet kom i slutet av matchen. Vild glädje förstås!  
 
Ett par timmar senare begav sig truppen på nytt till Bergsjön för åttondelsfinal mot amerikanska NSA. Det blev en relativt enkel seger med 4-1. Mycket nöjda spelare med entourage. Efter snabb påfyllning av dryck och mat, väntade kvartsfinal mot danska Team Viborg på Rosenhill. Ett lag som hade öst in mål på sin väg mot kvarten vilket ingav respekt. Dock visade Enskede direkt att laget var på plats för att vinna. Redan efter 6 sekunder kom ledningsmålet! En skön känsla som förstärktes när ledningen utökades till 2-0 efter drygt 10 spelade minuter. Men Viborg hade inte gett upp, de både reducerade och kvitterade vilket innebar en nervös straffläggning. Med förra årets uttåg ur Gothia via straffläggning, kändes denna situation allt annat än angenäm. Bägge lagen följdes åt då straffskyttarna skötte sig exemplariskt. Inför Viborgs sista straff, var nerverna utanpå hos precis alla. Eller rättare sagt, förutom hos EIK:s målvakt Maja. Hon kastade sig åt rätt håll och räddade snyggt! Stort jubel och kramkalas, både på och utanför planen. EIK var semifinalklara i A-slutspelet – för andra året i rad.  
 
Uppstigning fredag och semifinaldags på Majvallen. Motståndarna norska Tiller 1 visade sig ha fem landslagsspelare i laget, bland annat duktiga backtvillingar födda 2001. De tog direkt kommandot i semifinalen och styrde händelserna. EIK-spelarna verkade närmast chockade och Tiller hann göra 4-0 i relativt snabb takt innan halvleken äntligen tog slut. För Enskedes del i alla fall. Nu var det bara att spela för hedern och som tjejerna gjorde det. Trots ett mäktigt motstånd, visade EIK varför de var ett semifinallag och spelade 1-1 i den andra halvleken. Det var bara att gratulera det bättre laget för dagen och önska Tiller lycka till i finalen. Tjejerna var givetvis besvikna, men med perspektiv på matchen och hela cupen, kan de inte vara annat än nöjda. Senare samma dag, körde Tiller över isländska Valur i finalen med 4-1 och kan titulera sig regerande världsmästare för klubblag i F16.  
 
Under pausen i F16-finalen, fick Enskede äntra scenen för att ta emot bronsmedaljerna och lyfta bucklan. Trots allt var det idel leenden hos tjejerna och de fick välförtjänta applåder av storpubliken.  
 
Det är häftigt att Enskede IK var det svenska lag som nådde längst i F16-turneringen där 97 lag från 13 olika länder deltog. Utan att vara ett akademilag och som tränas av föräldrar till tjejer i laget. Med talang, vilja och laganda går det att nå framgång. Och givetvis coachduon Tommys och Stefans engagemang och kunnande. Ett stort tack till er för att ni offrar en semestervecka varje sommar för tjejernas skull och står ut med deras upptåg. Ni är guld värda!  
 
Tack Enskede F16 för att vi föräldrar får följa era framgångar med stolthet. Ni representerar klubben på bästa sätt och vi ser fram emot en ny Gothia-vecka 2019. 
 
Rapporterat av: Gittan Ahonen Gunnarzon

 
 
 

Nyhetsarkiv
Dags för Futsal-SM F172019-02-27 09:10
Hej Madicken Nors!2018-08-31 12:44
Hallå där, Elin Malm!2018-08-13 13:01