Vill du börja spela fotboll? Anmäl dig här!
Vi använder Cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt.
Enskede IK
Est 1914
Flickor 05

Enskede IK Gul
1 - 3
Stureby SK Blå
Enskede IK Gul1 - 3Stureby SK Blå

  INFORMATION
  REFERAT

Matchstart:mån 22 april, 16:30
Plats:Enskede IP 3
Tävling:
Matchnummer: 151631002
Samling:15:30
Aktivitetsinfo: RÖDA strumpor.
Referat: Enskede IK Gul - Stureby SK Blå
Ett psykologiskt maktspel
2019-04-23 16:44
Visst är fotboll märkligt ibland. Extra märkligt blir det när den mentala nivån i en ungdomsmatch höjs till VM-höjder. Vi kommer extremt taggade till matchen, det ska vi inte sticka under stol med. Egentligen en perfekt stämning i laget. Spelarna på tårna, lagom nervösa men mest peppade. Stureby kommer från en turnering där de redan spelat 5 matcher. Vi har mötts förr, hur många gånger som helst. Matcherna mot Stureby brukar vara trevliga tillställningar. Vad som blev av denna match är svårt att svara på. Kanske känner tjejerna varandra för väl vid det här laget? Går i samma skolor, har spelat i samma lag etc. Kanske märker Stureby av att vi är dem hack i häl och det stressar dem? Vi som alltid legat långt bakom hotar dem redan andra året i division 1. Ingen vet. Det enda vi vet är att matchen inte alls är lika trevlig som den kunde ha varit.

Redan i första halvlek kliver båda lagen extra hårt i närkamperna och det dröjer inte ens en minut så är gnället igång. Spelarna gnäller på varandra och från Sturebys håll är det dessutom gnäll på domaren i mängder. Vi skapar de vassare chanserna och släpper till endast något skott som Isa enkelt plockar. Sis har två underbara vänsterdojor och vi gläds på bänken åt hennes motivation att bli tvåfotad. Roos dribblar sig hela vägen förbi målvakten och hela vägen till linjen där en touch blir för lång och Stureby hinner rensa i precis sista millisekund. Vi får även till ett par kanoner utifrån som deras målvakt kan kontrollera utan problem. Spelet böljar, inget av lagen vill riktigt spela bollen utan man vill sätta den avgörande passningen direkt. Alla springer upp, alla springer hem om vartannat. Båda lagen blir tröttare och tröttare och redan i slutet av första perioden är till och med mittbackarna rejält trötta. Vi är nöjda med att vi skapat de vassaste målchanserna, att det står 0-0 och att vi är noggranna i det defensiva jobbet. Vi önskar däremot att vi kan gå ut och ta tag i bollen och vårda den för längre anfall i nästa period. Så blir det dessvärre inte.

I nästa period tappar vi istället innermittfältet helt. Vi spelar som att mittcirkeln är en förbjuden zon och där får Stureby spela sig igenom gång efter annan. De tar välförtjänt ledningen med både 1-, 2-, och 3-0 tidigt i perioden med vackra avslut utifrån innan vi lyckas hämta upp oss och täppa till. Vi fortsätter dock att vinna det fysiska spelet vilket vi får vara nöjda med. Stureby hänger inte med och när vår minsta spelare gång på gång vinner närkamper mot deras största uppstår frustration. En ordentlig tröjdragning följt av gruff och två gula kort delas ut. 

Vi går till pausvila och tjejerna kokar. Vi ledare har det dock ganska trevligt. Det är lite av en fröjd att se att tjejerna _verkligen vill_ på ett sätt vi inte sett förut. I tredje perioden rasar matchen både i kvalitet och även till en nivå av grisspel som man bara kan beklaga. Båda lagen bidrar till ett fulspel där det delas ut tjuvnyp, kommentarer och allmänt gruff. Stureby som dessutom är rejält trötta nu och inte hänger med kommer med en del efterslängar. Vi lyfter oss ändå ordentligt och spelar en riktigt jämn sista period där vi hade önskat längre anfall återigen men vi har svårt att hitta varann fortfarande. Det kommer ta sin lilla tid att spela ihop oss helt enkelt, det får vi bara acceptera.

Efter en ytterst märklig situation där Sturebys ena back spelar hem till målvakt via bröstet får vi (direkt) frispark av någon anledning. Det borde inte ens varit indirekt frispark eftersom det regelmässigt var helt korrekt utfört av Sturebys spelare. Men vi tackar ju inte nej till en frispark på straffområdeslinjen! Här noterar vi återigen hur trötta de är i Sturebylägret. Ett så pass dominant och samspelt lag som sällan begår misstag lämnar halva målet helt öppet. Det blir som en straff där Rania utan problem kan placera bollen hårt i nät. Härlig sinnesnärvaro av Rania får man ändå säga. Vi får vinna sista perioden och Stureby vinner matchen. Välförtjänt får man ändå säga.

Vi tar med oss så många lärdomar och positiva saker från denna match ändå. Trots hetsen och stämningen på och vid sidan av planen. Vi tar med oss det briljanta mittbacksspelet vi har! Vi inte bara spelar stentufft och säkert utan vi ställer också offsider i världsklass och tackar domaren tusenfalt att han var med på dem. En härlig "dans" backlinje och domare emellan där vi vågar ställa allt hårfinare offsider vartefter vi märker att domaren ser dem. En helt klockren insats från backlinjen. Vid ett par tillfällen blåser domaren när det absolut inte var offside men de allra flesta gångerna ställer vi Stureby perfekt! Vi tar med oss att vi börjat kunna vända spelet på ett mer effektivt sätt även om vi har mer att önska där. Vi tar också med oss den grymma insats vi ändå gör i press-spelet under långa perioder över hela planen även om vi misslyckas med en väldigt viktig sak - hålla spelare felvända. Vi tar även med oss att vi måste återigen fokusera på rätt saker. Spela vårt spel måste komma före att gå i motståndarnas psykologiska fälla av bollbyte och konstanta gnäll.

Det kommer bli magiskt när vi hittat rätt positioner för vardera spelare och detta gäng fått spelat ihop sig! 

Vi tackar Stureby för matchen och hoppas på en lugnare tillställning från båda lägren i returen i höst.

<< Tillbaka